Bu Blogda Ara

30 Nisan 2009 Perşembe

ÇİLEKLİ TART



Çilek zamanı gelince benim de jöleli-jölesiz, muhallebili-muhallebisiz, rulosu, çok katlısı binbir çeşit pastasını yapasım gelir.. Galiba hiç bir meyva kek hamuruna çilek kadar yakışmıyor.. Tadındaki uyumun yanısıra görüntü de mükemmel oluyor.. Çilek zamanı nefis pastalar, tartlar zamanı..

Bu tarifi dilerseniz 26 santim çapında tek bir kalıpta da pişirebilirsiniz.. Ben her zaman bu şekilde tek kişilik olanlarını tercih ediyorum.. Göze daha hoş geliyor, servisi de daha kolay.. Tek kişilik yapacaksanız mutlaka kağıt kalıplar kullanın.. Ben hem silikon kalıpla, hem kağıt olanlarla denedim; silikondaki tartları çıkarmak sorun oldu.. Ayrıca kağıt kremayı da tutup, akmasını engelliyor..



Malzemeler (Tart için):
1 paket margarin ya da 1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un
(Uğraşmak istemiyorsanız, alın bir paket Dr. Oetker tart un, kutunun üstündeki tarife göre pişirin)

Vanilyalı Puding için:
1/4 kilo süt
4 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
(ya da bir paket yine Dr. Oetker Vanilyalı Puding)
ve
Çilek

Yapılışı:
Tartımızı tarife göre hazırlayıp kalıba ya da kalıplara döktükten sonra 170 dereceye ısıttığımız fırında yarım saat pişiriyoruz.. Tart pişerken, vanilyalı pudingimizi bütün malzemeleri tencereye koyup kısık ateşte kaynayana kadar karıştırıp, 5 dakika da kaynarken pişirip hazırlıyoruz.. Hem tartöletler, hem puding soğuduğunda, kaşıkla tartların üzerine puding koyup üzerlerini çilekle süslüyoruz..

GARNİTÜRLÜ ENGİNAR




Malzemeler:

4 adet enginar (ayıklanmış)

1 kavanoz garnitür (havuç, patates, bezelye karışık)

1 büyük soğan

3 kaşık zeytinyağı

1 limon

Yarım kesme şeker



Yapılışı:
Enginarları yıkayıp yarım limon sıktığınız suda bekletin (Enginarlar limondan hiç ayrılmamalı yoksa anında kararırlar).. Geniş tabanlı bir tencerede zeytinyağını hafif kızdırın, soğanları halka halka doğrayıp kavurun.. Kavrulunca 3 su bardağı ılık su ekleyin, kalan yarım limonu bu soğanlı yağlı suyun içine sıkın.. Su kaynayınca limonlu sudan aldığınız enginarları bekletmeden içine atın.. 10 dakika pişirdikten sonra tuz ve şekeri ekleyin.. Kısık ateşte pişirin.. Enginarlar yumuşadığında (yaklaşık 30 dakika), garnitürleri enginarların ortalarına doldurun ve 10 dakika daha pişirin.. Ilınınca servis tabağına alın, üzerini dilerseniz maydanoz ya da dereotu ile süsleyebilirsiniz..

Soğanı kavururken bir yemek kaşığı un da eklerseniz, daha yoğun kıvamlı bir sos ve daha beyaz enginarlar elde edersiniz.. Ama benim tarifimle de gayet beyaz oluyorlar..

29 Nisan 2009 Çarşamba

SEBZELERİ YIKARKEN



Ispanak, semizotu gibi bazı sebzelerin kökleri çamurlu olduğundan yıkayıp temizlenmeleri de çok uğraştırır.. O çamuru çıkarmanın en kolay yolu sebzeleri tuzlu suda bekletmektir.. Çamurdan eser kalmadığını göreceksiniz..

27 Nisan 2009 Pazartesi

BADEMLİ MANTARLI PİLAV

Değişik pilav isteyenlere lezzetli bir alternatif..



Malzemeler:
1 bardak pirinç
1/2 su bardağı soyulmuş badem
1/2 su bardağı haşlanıp dilimlenmiş mantar
2 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı tereyağ
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Pirincimizi bol soğuk suyla yıkayıp, tuz atılmış ılık suda bekletelim.. 1 çorba kaşığı zeytinyağında bademleri ve mantarları kavuralım.. Kalan zeytinyağı ve tereyağını pilav tenceresinde eritip, süzdüğümüz pirinçleri tane tane olana kadar kavuralım.. Badem ve mantarları ekleyip 2 su bardağı sıcak su ilavesi ile kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.. 10 dakika demlendirip servis yapalım..

24 Nisan 2009 Cuma

BEYAZ ŞEKER HAMURLU PASTA



Bir daha denedim.. Bence ilkinden daha başarılı oldu; umutlandım.. İlerde daha iyi pastalar yapacağım.. Biraz hayal gücü, biraz sabır, biraz el becerisi gerekli.. Geniş zamanlarımda şeker hamuru pastalarla ilgileneceğim artık.. Çok güzellerini yapmak istiyorum.. Bunun da içini çikolatalı yaptım.. Yine kremasını kuvertür çikolatayı çiğ krema ile eriterek hazırladım ama bu seferki 4 yumurtadan ve hamuru ilkinden daha farklı..

Malzemeler (kek için):
4 yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
3 kahve fincanı un
1 kahve fincanı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2,5 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaiığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Krema için malzemeler:
400 gram bitter kuvertür çikolata
1 kutu krema

Kaplama için beyaz şeker hamuru



Yapılışı:
Fırını 170 dereceye ısıtıp kekimi pişirdim.. Soğuduktan sonra ikiye kestim.. Şekerli su ile ıslatıp, teflon sos tavasında kısık ateşte erittiğim kremalı kuvertür çikolatayı sürdüm.. Ara katta kremanın üzerine fındık krokan ve damla çikolata serptim.. Üst parçayı kapattım.. Üzerine kalan erimiş kremalı kuvertür çikolatayı krema olarak sürdüm.. Pastayı 15 dakika dolapta bekletip kremanın donmasını sağladım.. İki yumruk büyüklüğünde beyaz şeker hamurunu merdane ile açıp pastanın üzerine kapladım.. Bir gün önceden hazırladığım böylece sertleşip bozulmayacak hale gelen figürlerimi su ile üzerine yapıştırdım..

23 Nisan 2009 Perşembe

ŞEKER HAMURLU ÇİKOLATALI PASTA

Bu pastalara içim gidiyordu, denemeyi feci aklıma koymuştum.. Dün hazır şeker hamuru alıp küçük bir deneme yaptım.. Bütün pasta 2 saat içinde bitti.. Elimdeki bütün kalıpları kullanarak çiçekler yaptım; bu yüzden karmakarışık, örnek bezi görünümlü bir pastam oldu.. Görüntüsü değil ama tadı nefis.. Bundan sonrası için kendimce bir karar aldım.. Çiçekleri, motifleri sakin sakin önceden hazırlayıp saklayacağım.. Böylece daha düzgün pastalarım olacak.. İşte acemilik pastam.. Kaplamak için mor şeker hamuru kullandım..



Malzemeler (Pandispanya için):
2 yumurta
2 kahve fincanı toz şeker
1,5 kahve fincanı un
½ kahve fincanı kakao
½ paket kabartma tozu

Ara ve üst kreması için:
200 gram bitter kuvertür çikolata
½ paket krema
Arasına fındık krokan

Yapılışı:
Pandispanya hamurunu hazırlayıp 170 dereceye ısınmış fırında 20 dakika pişirdim.. Kuvertür çikolatayı krema ile teflon bir tavaya koyup kısık ateşte karıştırarak 5 dakkada erittim (aslında çikolatanın benmari usulu eritilip mikser ile çırpılarak kremaya yedirilmesi gerekiyor ama acelem vardı, kestirmeden gittim).. Kekimi ikiye böldüm, şekerli su ile ıslatıp arasına ve üstüne eritilmiş çikolatalı kremamı sürdüm.. Ara katına krema üstüne fındık krokan döşedim (marketlerde Koska'nın hazır fındık ve fıstık krokanları küçük paketler halinde satılıyor, onlardan kullandım).. Renkli şeker hamurlarımı kalıplarla keserek çiçekler ve yapraklar yaptım.. Birbirlerine yapıştırmak için su kullandım.. Mor renkli şeker hamurundan yumruk kadar bir parçayı merdane ile açıp pastanın üstüne kapladım.. Fazlalıklarını döner pizza bıçağı ile kestim.. Artan hamurları elimle yuvarlayıp pastanın alt kısımlarına süs yaptım.. Renkli çiçeklerimi su ile pastanın üstüne yapıştırdım.. Görüntüsü süper olmadı ama şeker hamurlu ilk göz ağrım bu pasta.. Tadı gerçekten çok güzel oldu.. Daha iyilerinde görüşmek üzere..

21 Nisan 2009 Salı

ZAYIFLAMAK İSTEYENLERE LAHANALI SEBZE ÇORBASI

Bu çorba bizzat tarafımdan denenmiş ve zayıflatıcı özelliği kesin olan bir çorbadır.. Bundan 4 yıl önce, sabah 1 tane haşlanmış yumurta, bir dilim kepek ekmek, 1 domates, 5 adet yeşil zeytin, 3 adet yeşil sivri biber ve 2 bardak çay ile kahvaltı; aradan 4 saat geçtikten sonra öğlen yemeği olarak bir kepçe zeytinyağlı yemek, 1 saat sonra üzerine haşlanmış tavuk ya da ton balığı eklenmiş 1 kase yağsız salata, 2 saat sonra 1 adet elma, 1 saat sonra bir kase yoğurt ve akşam 6'da da bu çorbadan ekmeksiz ama doyana kadar içip 1,5 ayda 7 kilo vermiştim.. Bu rejimde yediğiniz herşeyin üzerine tuz hariç dilediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz.. Ayrıca saat başı bol su içmek gerekiyor..



Malzemeler:
3 litre su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı fındık yağı
1 kepçe patates
1 kepçe pırasa
2 kepçe lahana
3 adet soğan
3 adet domates
1 kepçe yeşil mercimek
1 kepçe nohut

Yapılışı:
Nohut ve mercimeği önceden haşlayıp hazırlıyoruz.. 3 litre suyun içine sebzelerle birlikte atıp sebzeler çok ezilmeyecek şekilde pişiriyoruz.. Çorbayı suyu ve taneleriyle birlikte bol acı kırmızı biberli ve çok sıcak olarak tüketiyoruz.. Kolay gelsin :)

19 Nisan 2009 Pazar

MUZLU MUFFİN

Büyük tek bir kek yapmaktansa muffin yapayım, hem servisi kolay olsun, hem de kesilen yerden bayatlama riski ortadan kalksın dedim.. Bu açıdan çok pratik muffinler.. Çikolatayı çok sevmeme rağmen meyvalı muffin yapmak istedim.. Aklımda ne zamandır bir komşumuzun çok eskiden yaptığı muzlu muhallebi var.. Nefis bir tadı vardı.. Yıllar geçti, unutamadım.. Muhallebi değil de kek yapma niyetiyle yola çıktığımdan, muzla keki birleştirip muzlu muffin yaptım ben de..

Muffinler fırında kabarıyor..


Malzemeler (Bu ölçü ile kağıt kalıplarla 10 tane kek çıkıyor):
2 yumurta
1/2 su bardağından biraz az toz şeker (tatlı seviyorsanız 1/2 su bardağı)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 iri muz

Yapılışı:
Önce turbo fırınımızı yakıp 170 dereceye ayarlıyoruz.. Bir süre dışarda bekletip ılınmasını sağladığımız yumurtalarla şekeri mikserla 4-5 dakika kadar çırpıyoruz.. Sonra diğer malzemeleri, en sonunda da bir çatalla iyice ezdiğimiz muzu katıp çırpmaya devam ediyoruz.. Küçük kağıt kalıpları 3/4'üne kadar koyu kıvamlı hamurla doldurup ısınmış fırına atıp 30-35 dakika pişiriyoruz..
Fırından çıktıktan sonra üzerlerine çekilmiş ceviz serptim.. Fındık ya da hindistan cevizi de çok yakışır..




10 yerine 20 tane muffin isterseniz bu ölçüyü kullanın:

3 yumurta
1 su bardağından bir parmak az toz şeker (tatlı seviyorsanız 1 tam su bardağı)
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 iri muz

18 Nisan 2009 Cumartesi

ÇİKOLATA FONDÜ




Malzemeler:

400 gram çikolata (bitter ve sütlü karışık yapıyorum)
2 tatlı kaşığı krema

Çok pratik, çok çabuk bir o kadar da lezzetli bir çeşni.. Hepsini birden fondü kabına atıp arada karıştırarak eritiyoruz.... 10 dakikada eriyor.. Çeşit yapmak isterseniz içine keyfinize göre likör, fındık, fıstık, portakal kabuğu ekleyebileceğiniz gibi hiç krema katmadan sadece çikolataları atıp eritebilirsiniz de.. İkiye böldüğümüz çilekleri, doğranmış muzları, kakaolu ya da sade kek parçalarını, kurabiyeleri ya da bezeleri erimiş çikolataya batırıp keyifle tüketiyoruz.. Fondü setimi Mudo’dan aldım.. Küçük fakat çok fonksiyonel.. Çikolatayı öyle bir eritiyor ki, eğer mumu bir süre sonra söndürmezsem eriyen çikolata kaynayıp yapışmaya başlıyor..

17 Nisan 2009 Cuma

GELENEKSEL BEYAZ EKMEK

Bu ekmeği Söke Un'un geleneksel ekmek unuyla yaptım.. Daha önce hep makinada yapıyordum, bu sefer elle yoğurup fırında pişirdim.. Her ikisi de kıvam ve tat olarak aynı güzellikte.. Elde yapmanın tek avantajı ekmeğe istediğim şekli verebilmem oldu..



Kutunun üzerindeki tarifi aynen uyguladım; böyle bir ekmeğim oldu..

16 Nisan 2009 Perşembe

ZEYTİNLİ EKMEK

Elde ekmek yapımına devam.. O yumuşacık hamuru yoğurmak bana inanılmaz keyif veriyor.. Bugün bu ekmeği yaparken aklıma çocukken annemin bana fırından aldırıp kızarttığı ekmek hamurları geldi.. Akşam üzeri çayla ve peynirle ne güzel giderdi o kızarmış hamurlar.. Kendi hazırladığım hamurla bu nostaljiyi en kısa zamanda yaşamalıyım diye düşündüm..
Ölçüler yine kırkfırın ekmek kitabından (ama ölçüleri yuvarladım)..

Malzemeler:
2,5 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tepeleme tatlı kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 su bardağı su
15-20 adet zeytin

Yapılışı:
Un, maya, tuz ve şekeri yoğurma kabında iyice birbirine karıştırıyoruz.. Zeytin hariç diğer malzemeleri katıp 8-10 dakika yoğuruyoruz.. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamurumuz olacak.. Kabın üzerini stretch filmle kapattıktan sonra beze sarıp ılık bir yerde (ben güneşli cam önünde bekletiyorum) bir saat bekletip hamurun mayalanıp iki kat büyümesini sağlıyoruz.. Bir saatin sonunda hamurumuzu 3-4 dakika daha yoğurup elimizle yuvarlayarak uzun bir rulo haline getiriyoruz.. Rulonun içini açarak çekirdeklerini çıkarıp irili ufaklı doğradığımız zeytinlerimizin yarısını dolduruyoruz.. 20 cm çapında (ben kelepçeli olanlardan kullanıyorum) bir kabı zeytinyağı ile güzelce yağlayıp rulo hamurumuzu kendi etrafında döndürerek kabın içine yerleştirip, kalan zeytinleri üzerine döküyoruz..


Bu hale getirdiğimiz hamurumuzu yine üzerini örtüp sıcak bir yerde bir saat daha mayalandırdıktan sonra önceden ısıttığımız 200 derecelik turbo fırında 30 dakika pişiriyoruz.. Ve böyle bir ekmeğimiz oluyor..



Görünüşü gibi tadı da nefis oldu..

14 Nisan 2009 Salı

KARAMELLİ MUHALLEBİ



Bu resmi görünce İtalyan’lar gibi bağırmak istedim.. Mamma mia!!..
Karamelin lezzeti hele de çikolatayla müthiş uyumu beni cezbediyor.. Karameli her şeyde çok seviyorum.. Dondurmada, tatlıda, hatta saç renginde, duvarlarda ve eşyalarda.. Karamel işte; adı gibi yumuşak, her renge uyumlu, melodik bir ton..
Bu tatlı halamın tariflerinden..



Malzemeler:
1 kilo süt
2 yumurta sarısı
10 yemek kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı tepeleme buğday nişastası
Hindistan cevizi

Yapılışı:
Beş kaşık toz şekeri teflon derin bir tencerede kısık ateşte yakalım..Diğer tarafta süt, yumurta sarıları, kalan beş kaşık toz şeker, nişasta ve hindistan cevizini kısık ateşte karıştırarak muhallebimizi pişirelim.. Pişen muhallebiyi yanık şekerin üzerine dökelim.. Yanık şeker eriyip muhallebinin içinde dağılana kadar ateş üstünde karıştıralım.. Kaselere alıp üzerini hindistan cevizi ya da fındık krokan ile süsleyelim..

TAKI DENEMELERİM

Kolyeler..




Bileklikler..


Küpeler..




13 Nisan 2009 Pazartesi

YOĞURTLU BİBER

Çok basit ama bir o kadar da lezzetli bir yiyecek.. Acı biberle yapılınca çok güzel oluyor.. Meze olarak ya da etli yemeklerin yanına harika gidiyor.. Oğlumun en sevdiği çeşitlerden..



Malzemeler:
250 gram sivri acı yeşil biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yoğurt
Kırmızı pul biber
Dilerseniz;
Sarmısak



Yapılışı:
Biberleri kesme tahtasında incecik doğrayıp hafifçe yağladığımız teflon tavada arada çevirerek renkleri hafifçe dönecek kadar kızartıyoruz.. Ocaktan alıp soğuyunca yoğurtla (dilerseniz sarmısaklı da olabilir) karıştırıp, üzerine zeytinyağında kızdırılmış kırmızı pul biber döküyoruz..

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Baklayı pek herkes sevmez, buruk bir tadı vardır.. Dereotu ve yoğurtla lezzeti artar, limon ve un sayesinde kararmaz, göze hoş görünür..



Malzemeler:
Yarım kilo bakla
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 baş soğan
1 diş sarmısak
1 yemek kaşığı un
4-5 damla limon
Tuz
Yarım kesme şeker
Dereotu

Yapılışı:
Baklaları ayıklayıp yıkayalım.. Zeytinyağını kızdırıp halka halka doğradığımız soğanları kavuralım.. Bir yemek kaşığı unu ve ince doğradığımız tek bir diş sarmısağı da ekleyip kavurmaya devam edelim.. Üzerine su koyup limonu, tuzu ve şekeri attıktan sonra kaynamaya başlayınca baklaları ekleyelim, kısık ateşte pişirelim.. Soğuyunca bir kaba alıp üzerini dereotu ile süsleyelim..

12 Nisan 2009 Pazar

CEVİZLİ BROKOLİ ÇORBASI

Brokoli'nin faydaları saymakla bitmiyor.. Çoğunlukla haşlayıp yoğurt, kırmızı biber, zeytinyağı üçlüsüyle lezzetlendiriyordum.. İlk defa çorbasını yaptım; sonuç gayet başarılı.. Değişiklik isteyenler için..
Resimdeki çorba kasesi tek kişilik.. Porland'ın otel serisinden.. Çok orjinal bulduğum için hemen aldım.. Sofrada çok hoş duruyorlar..



Malzemeler:
Yarım kilo brokoli
Yarım su bardağı ceviz
1 küçük soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
1 orta boy patates
Yarım su bardağı süt
2 yemek kaşığı krema
Kırmızı pul biber
Tuz
Su

Yapılışı:
Tereyağ ve zeytinyağını birlikte eritelim.. İnce çektiğimiz cevizleri bu karışımda hafifçe kavuralım.. Rendelenmiş soğanı ve iki yemek kaşığı unu ekleyip kavurmaya devam edelim.. Üzerine sütü, kremayı döküp çırpıcı ile iyice karıştıralım.. Kararınca suyu ilave edip, rondoda çektiğimiz brokoli ve patatesi katıp kısık ateşte pişirelim.. Tuzunu ve biberini ekleyip ocaktan alalım.. Kaselerin üzerini çekilmiş ceviz ile süsleyebilirsiniz..

11 Nisan 2009 Cumartesi

İLGİNÇ TASARIMLAR

BİSKÜVİLİKLİ KUPA..

Özellikle işyerleri için çok pratik..

BURUNLUKLU BARDAK..

Artık kim olmak isterseniz..

KÜRESEL ISINMA UYARISI VEREN KUPA..

İçine sıcak içecek konduğunda küresel ısınma nedeniyle yokolacağı söylenen toprak parçaları haritadan siliniyor..

YERÇEKİMSİZ BARDAK..

Statik elektriklenme sayesinde içine koyduğunuz her şey havalanıyor..

KUPANIZI SİZDEN BAŞKASI KULLANAMASIN..

Tıpasını çıkarıp yanınıza alın, içiniz rahat etsin..

8 Nisan 2009 Çarşamba

GÖZÜME ÇARPANLAR..

Bu kek kalıpları çok hoş ve çok pratik..




Balık tavası..


Fosforlu bardak bileziği.. Karanlıkta bardağı görebilmek için..


Hem bardak, hem kadeh..Mıknatıslı..




İster kulplu, ister kulpsuz..


Masaya gelen sosu ya da kremayı sıcak tutmak için sos ısıtıcı..


Nostaljik Makarna Süzgeci..

JÖLELİ İRMİK TATLISI

İlkokul arkadaşlarımdan dördüyle hala görüşüyoruz.. O toplantılarımız en keyifli olanlar.. Birbirimizin çocukken yaptıklarını anlatıp gülüyor, bir taraftan da şu da vardı, bu da vardı şimdi nerelerde acaba diye konuşuyoruz.. Bu toplantılar öyle keyifli geçiyor ki eve dönme zamanının geldiğini farkedemiyoruz bile.. 35 yıllık dostluk, yerini hangi arkadaşlık tutabilir ki kolay kolay.. Bu tatlıyı o toplantılarımızdan birinde yedim, çok beğendim, çok hafifti ve tabii hemen ben de yaptım.. Yaklaşan yaz için serinletici olarak çok uygun, değişik meyvalar kullanılarak yapılabilecek nefis bir alternatif..



Malzemeler :
6-7 adet kedi dili (bebe bisküvisi ya da petit beurre de olabilir)
1 kilo süt
8 yemek kaşığı irmik
15 yemek kaşığı toz şeker
1 paket yeşil elma-kivili jöle (Dr. Oetker aldım ben)
1 adet muz
1 adet iri kivi

Yapılışı:
Süt, irmik ve şekeri kısık ateşte karıştırarak muhallebimizi pişiriyoruz.. Kedi dillerini derin bir kabın içine döşeyip üzerine irmikli muhalebimizi sıcakken döküyoruz.. Ilınınca meyvalarımızı dilimleyip, şekiller vererek üzerine döşüyoruz.. Diğer tarafta jöleyi pakette yazan tarife göre hazırlayıp, meyvaların üzerini tamamen kaplıyoruz.. Buzdolabında bekletip afiyetle yiyoruz..
Bu tatlıyı tam tersi olarak da yapabilirsiniz.. Kabın dibine önce meyva ve jöleleri koyup dolapta bekletip soğuttuktan sonra muhallebiyi ve en sonra da kedi dillerini ekleyip dolapta soğutup, ters çevirip servise sunabilirsiniz..

6 Nisan 2009 Pazartesi

SEBZE ÇORBASI

Bu çorbayı aktarlarda satılan hazır sebze kurularından yaptım.. Gayet lezzetli oldu, üstelik çok da pratik.. Aslında sebze çorbası pek bayıldığım çorbalardan değildir ama bunu sevdim.. Uğraştırmaması da cabası..



Malzemeler:
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
Yarım su bardağı süt
Yarım çay bardağı krema
3 yemek kaşığı karışık sebze kurusu
1 yemek kaşığı domates püresi
Aldığı kadar su
Tuz
Kırmızı pul biber


Yapılışı:

Yağlarla birlikte unu hafif kavurup meyanemizi hazırlıyoruz.. Domates püremizi katıp biraz daha kavuruyoruz.. Sütü, suyu, tuzu ve sebze kurularını ekleyip orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz..Kaynayınca altını kısıp kremamızı ekliyoruz ve 10 dakika daha pişiriyoruz.. Ocağı kapatınca pul biberimizi ekliyoruz..

5 Nisan 2009 Pazar

ETLİ PAZI DOLMASI

Etli sarmaların içinde en sevdiğim pazıyla yapılandır.. Çünkü pazı ipek gibi yumuşacık oluyor..



Malzemeler:
2 bağ pazı yaprağı
250 gram orta yağlı kıyma
1 iri baş soğan
3 diş sarmısak
2 tane domates
1 yemek kaşığı kuru ya da taze nane
1 yemek kaşığı maydanoz
2 yemek kaşığı su
1 çay bardağı pirinç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
Pazı yapraklarını uzun saplarını kestikten sonra yıkayıp sıcak suda 3-4 dakika bekletip hemen süzgece alalım (Fazla bırakırsanız parçalanır).. Kıyma, soğan, sarmısak, domates, nane ve maydanozu rondoya atıp çekelim.. Yıkadığımız pirinçleri katıp, sarma içinin kuru olmaması için bir yemek kaşığı zeytinyağı, iki yemek kaşığı su ve 1/2 tatlı kaşığı tuz ilave ettikten sonra malzemeleri şöyle bir karıştıralım.. Pazılarımızın ortasındaki kalın damarı çıkarıp yaprağın büyüklüğüne göre iç malzemesi koyup saralım.. Çok büyük yaprakları boyuna ikiye bölmek daha iyi sonuç veriyor.. Sarma işlemi bittikten sonra tencereye kalan 1/2 tatlı kaşığı tuzu, 1 yemek kaşığı zeytinyağını, 2 domates rendesini ve üzerini örtecek kadar suyu ilave ettikten sonra sarmamızı önce orta ateşte, kaynayınca kısık ateşte suyunu çekinceye ya da pirinçler uzayıp yumuşayıncaya kadar pişirelim.. Afiyet olsun..

CEVİZLİ EKMEK




Kendi ekmeğini yapmak çok keyifli.. Ekmeklerimi hep ekmek makinasında yapıyordum.. Bunu eski usul elle yoğurarak fırında yaptım, makina ekmeğinden daha çok sevdim.. İstenilen şekli verebilme olanağı var, üstelik daha lezzetli ve pişkin oldu.. Ölçüleri kırk fırın ekmek tarifleri kitabından aldım..

Malzemeler:
1 su bardağı beyaz un
1 su bardağı tam buğday unu
1 tatlı kaşığı instant kuru maya
1 1/2 tatlı kaşığı tuz
1 1/4 bardak su (oda sıcaklığında)
1 yemek kaşığı yumuşak tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Yapılışı:
Önce un, tuz ve mayayı derin bir kapta karıştırıyoruz.. Bu karışıma su, zeytinyağı ve tereyağını ekleyip hiç üşenmeden 10 dakika elimizle yoğuruyoruz.. Elde edilen hamurun yumuşacık ama ele yapışmayan kıvamda olması gerekiyor.. Ilık bir yerde kabın üzerini örtüp (bez ya da stretch film ile)hamurumuzu 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.. Sürenin sonunda kabaran hamura cevizlerimizi ekleyip 5 dakika daha yoğuruyoruz ve yine 1 saat daha ılık bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz.. Hamura dilediğimiz şekli verip (ben bunu 15 cm.lik uzun kalıpta pişirdim), üzerini bıçakla yarım santim derinliğinde çizdikten sonra 220 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat üstü kızarana kadar pişiriyoruz.. (Fırına vermeden önce üzerine fırça ile su ya da yağ sürerseniz ekmeğiniz parlak, ilk 10 dakikadan sonra fırın ısısını 200 dereceye düşürürseniz, ekmeğinizin kabuğu çıtır çıtır olur)

3 Nisan 2009 Cuma

ISPANAKLI BEŞAMEL SOSLU TAVUK




Ispanak ve tavuk birlikte çok yakışıyor.. Ispanağın kıymalı, pirinçli yemeğini hiç sevmem ama garnitür ya da salata olarak bayılıyorum.. Bu yemekte yanına etli kırmızı biber ekledim, çok lezzetli oldu..



Malzemeler:
4 adet ince tavuk göğsü
Yarım kilo ıspanak
1 adet kırmızı biber
Taze kaşar peyniri rendesi
2 diş sarmısak
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Beşamel sos için malzemeler:
1 yemek kaşığı un
1/2 yemek kaşığı tereyağ
1/2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bardak süt
Tuz

Yapılışı:
Önce ıspanakları ve biberimizi doğrayıp birlikte hafifçe haşlayalım.. Onlar süzgeçte süzülürken beşamel sosumuzu hazırlayalım.. Unu tereyağ ve zeytinyağı ile kavurduktan sonra sütü ve tuzu ekleyip kısık ateşte bir iki taşım kaynayana kadar pişirelim.. Haşlanan ıspanaklarımızı ve biberlerimizi elimizle bastırıp sularını süzdükten sonra 2 diş sarmısak ile 1 yemek kaşığı zeytinyağında hafifçe kavuralım.. Diğer tarafta teflon bir tavada tavukları ızgara yapalım.. Servis kabına önce ıspanakları yerleştirelim.. Üzerine tavukları koyup beşamel sosumuzu dökelim.. En üstüne peynir rendesi ekleyip 200 derecede 10 dakika fırınlayıp servis yapalım..