Bu Blogda Ara

31 Ocak 2012 Salı

ZENCEFİLLİ BALLI KURABİYE



Dışarda yoğun ama harika bir kar var.. Tam zencefilli ballı kurabiye havası.. Kıtır kıtır bir kurabiye ve soğuk algınlıklarına da iyi gelir..

Malzemeler:
2 yumurta (birinin akı ayrılacak)
1/2 su bardağı bal (dilerseniz pekmez)
2 yemek kaşığı toz şeker
1/2 paket erimiş soğumuş margarin
2 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
1/2 kg kadar un

Glazür için:
1 yumurta akı
1/2 çay kaşığı limon suyu
200 gr pudra şekeri

Yapılışı:
Margarini eritip soğuttuktan sonra un hariç bütün malzemeleri karıştırıyoruz.. Unu da ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.. Biraz katıca bir hamur oluyor.. Merdane ile yarım santim inceliğinde açıp dilediğimiz şekildeki kalıpla kesip 160 derece fırında kızarana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişiriyoruz..

Kurabiyeler pişerken ayırdığımız yumurta akına limon suyunu ilave edip mikserle çırpmaya başlıyoruz.. Çırpmaya devam ederken pudra şekerini yavaş yavaş ekliyoruz.. Katıca kıvama geldiğinde çırpmayı ve pudra şekeri eklemeyi bırakıyoruz.. Glazürümüz artık hazır.. Dilerseniz bir süre dolapta bekletip daha da kıvam almasını sağlayabilirsiniz..

Fırından tepsisi ile aldığımız kurabiyeleri soğumaya bırakıyoruz.. Soğuduktan sonra glazürü kaşıkla ya da huni yardımı ile kurabiyelerin üzerine sıkıyoruz.. Glazür oda ısısında katılaştıktan sonra afiyetle tüketiyoruz.. Kurabiyeleri kapalı kutuda uzun süre saklayabilirsiniz..

27 Ocak 2012 Cuma

KAEK TARİ TATLISI (PEKMEZLİ HAMUR TATLISI)


Bu tatlı geleneksel ama unutulmuş Türk tatlılarından biriymiş.. Ben tarifi bir TV yemek programında tesadüfen gördüm ve hemen denedim.. Yapılışı kolay ve özellikle balıktan sonra yenilebilecek değişik ve hoş bir tatlı..

Malzemeler:

Hamuru için;
1/2 bardak su
1/2 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağı kadar un

Sosu için;
2 su bardağı pekmez
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağ

Üzerine;
Çekilmiş ceviz


Yapılışı:

Un, su ve sıvı yağ ile hamurumuzu yoğurup yumuşak bir hamur elde ediyoruz..Merdane ya da oklava ile incecik açıp 3x3 santimlik karelere kesiyoruz.. Derin bir tencereye koyduğumuz pekmez, su, şeker, tereyağ karışımının içine kestiğimiz hamurları atıp kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz.. Yaklaşık 20 dakikada hamurlarımız pişiyor.. Servis tabağına sosuyla birlikte aldığımız hamurların üzerine çekilmiş ceviz serpiyoruz.. Tatlımız hazır; afiyet olsun..

SOKAK SİMİDİ


İlk defa denedim ve sokakta satılan simitlere oldukça yakın bir tat oluştu.. Severek tükettim..

Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 paket instant kuru maya
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Aldığı kadar un (yaklaşık 4 su bardağı)

Üzeri için;
Pekmez
1 paket Susam


Yapılışı:

Un, tuz, şeker ve mayayı derin bir kapta kuru kuruya karıştırıyoruz.. Süt, yağ, yumurta ve suyu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.. Ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz, gerekirse un ekliyoruz..
Hamurumuzu üzerini örterek ılık bir yerde 45 dakika kadar mayalanmaya bırakıyoruz.. O mayalanırken susamımızı yanmaz bir tavada sürekli karıştırarak kavuruyoruz.. Mayalanan hamurumuzdan limon büyüklüğünde bezeler koparıyoruz.. Her bir bezeyi elimizle yuvarlayarak ince uzun açıyoruz.. Açılan bu hamuru ortasından ikiye katlayıp birbirine dolayarak örgü haline getiriyor ve ucundan birleştirerek halka oluşturuyoruz.. Bir kapta pekmezi sulandırıyoruz.. Halkalarımızı önce sulandırılmış pekmeze ardından kavrulmuş susama bulayıp fırın tepsisine diziyoruz.. Ilık hale gelecek şekilde ısıttığımız fırında 40 dakika kadar yeniden mayalandırıyoruz.. Mayalanma bittiğinde tepsiyi dışarı alıp fırın ısısını 200 dereceye ayarlayıp ısıtıyoruz.. Simitlerimizi kızgın fırına atıp 20 dakika kadar üzerleri iyice kızarana kadar pişiriyoruz..
Afiyet olsun..