Bu Blogda Ara

23 Şubat 2012 Perşembe

PALMİYE


Palmiye çıtır çıtır oluşu ve hafif şekerli tadıyla çocukken de en sevdiğim tatlılardan biriydi.. Ne yazık ki yapmasını bilmediğim için sadece pastanelerden alma şansım vardı.. Neyse ki yakın zamanda nasıl yapıldığını öğrendim ve hemen paylaşıyorum..

Malzemeler:
8 adet milföy hamuru
4 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı tarçın

Yapılışı:
Milföy hamurlarını dikdörtgen oluşturacak şekilde birbirlerine bitişik olarak diziyoruz.. Tarçın ve tozşekeri bir kapta karıştırıyoruz bu karışımı hamurun tamamının üzerine sürüyoruz.. Merdane ile tarçın ve şekeri hamura yapıştırmak için hafifçe üzerinden geçiyoruz.. Dikdörtgenin uzun kenarlarından karşılıklı 2şer santim içe doğru katlıyoruz.. Katladığımız yerleri yine merdane ile hafifçe eziyoruz.. Yine uzun kenarlardan bir kez daha içe doğru 2şer santim katlıyoruz.. Üzerine tarçın-şeker karışımından sürüp yine nerdane ile hafifçe geçerek yapışmalarını sağlıyoruz.. Elimizdeki dikdörtgeni yine boyuna ikiye katlayıp ince uzun bir dikdörtgen elde ediyoruz..


Dikdörtgenin üzerine kalan şeker-tarçın karışımını serptikten sonra yine hafifçe merdaneyle üzerinden geçip bir parmak eninde dilimlere kesiyoruz.. Bu dilimleri yan çevirip bir tabağa alıyor ve derin dondurucuda 15 dakika bekletiyoruz..

Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtıyoruz.. Dondurucudan aldığımız dilimleri aynı şekilde ama aralıklı olarak yağlı kağıt dizilmiş tepsiye diziyor ve üzerleri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz.. Sıcak ya da soğuk tüketilebilir..
Afiyet olsun..

18 Şubat 2012 Cumartesi

TEREYAĞLI EKMEK PUDİNGİ (BREAD & BUTTER PUDDING)

Lady Diana'nın en sevdiği tatlıymış bu.. Öyle ki, her akşam yemekten sonra mutfağa kaçar, kendisi için özel pişirilen bu pudingi yermiş..
Benim yaptığım pudingi ilk tadanlar annemle babam oldu.. Annem ''hayatımda yediğim en güzel tatlı, inanılmaz bir lezzet'' şeklinde değerlendirdi.. Deneyip karar vermek size kalmış.. Tarif İngiliz Kraliyet Aşçısından ama ben kuru üzüm kısmında kendimce bir ekleme yaparak üzümleri romlu suda beklettim.. Rom çok tavsiye edebileceğim bir sıvı.. Yiyeceklere vanilya + tereyağ karışımı bir koku ve tat katıyor..


Malzemeler:
1 su bardağı çekirdeksiz siyah kuru üzüm
12 dilim tost ekmeği
1 minik şişe rom (Dr. Oetker)
100 gram tereyağı
3 yumurta sarısı
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı toz şeker
1 paket krema
1/2 bardak süt

Süslemek için;
Pudra şekeri
File badem

Yapılışı:
Kuru siyah üzümleri bol suyla yıkayıp 1 çay bardağı ılık su ve 1 şişe rom karışımında yarım saat ıslanmaya bırakıyoruz.. Rom tercih etmezseniz şekerli suda ıslatın.. 4 tane tost ekmeğini ekmek kızartma makinasında kızartıyoruz.. Minik karelere kesip fırına dayanıklı sufle kaplarının diplerine bölüştürüyoruz.. Üzümlerimizi sudan alıp ekmeklerin üzerine serpiştiriyoruz.. Tereyağını eritiyoruz.. Kalan tost ekmeklerini dörde bölüp her iki yüzlerini erimiş yağa batırıyoruz.. Bu ekmekleri de üzümlerin üzerine yerleştiriyoruz..
Ve kremamızı hazırlamaya başlıyoruz;
3 yumurta sarısını ve şekeri mikserla çırpıyoruz.. Krema ve sütü bir tavada ısıtıp (kaynamadan) yumurtalara ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.. Vanilyayı da ekleyip çırpma islemini bitiriyoruz.. Kremayı sufle kaplarına ekmeklerin üzerine bölüştürüyoruz.. Ekmeklerin kremayı çekmesi için yaklaşık 40 dakika bu şekilde bekletiyoruz.. Bu aşamaya gelen tatlımızı o gün tüketmeyecekseniz 2 gün dolapta bekletebilirsiniz..
Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtıyoruz.. Pudinglerimizi yaklaşık 20 dakika üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.. Üzerini file badem ve pudra şekeri ile süsleyip servise sunuyoruz.. Pudingi sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz.. Ben sıcak sevdim..
Alternatif olarak, kuru üzümlerin üzerine tarçın serpebilir ve tek kişilik kaseler yerine fırına dayanıklı tek büyük bir kaba yapabilirsiniz.. Bu durumda en üste gelecek tost ekmeklerini üçgen kesip yanyana sıralayın..
Afiyet olsun..

17 Şubat 2012 Cuma

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ


Portakal kabukları ziyan edilemeyecek kadar güzel ve faydalı.. Bu da kabukları değerlendirmenin güzel bir yolu.. İsterseniz bu şekilde çerez gibi, isterseniz minik doğrayıp kek ve kurabiyelerin içinde tüketebilirsiniz..

Malzemeler:
4 portakal kabuğu
1 su bardağı toz şeker
1 portakalın suyu
1/4 bardak su

Yapılışı:
Portakal kabuklarını ince uzun yani moda deyimle jülyen doğrayıp bol suda 15 dakika haşlıyoruz.. Suyunu süzüp süzgeçte soğuk suyla yıkadıktan sonra bir kez daha haşlayıp yine suyunu süzüyoruz.. Böylece kabuklarn acısı çıkmış oluyor..
Bir tencereye toz şekeri, portakal suyunu ve suyu koyup kaynatıyoruz.. İçine portakal kabuklarını atıp 7-8 dakika daha kaynatıyoruz.. kabukları süzgece alıp süzülmelerini ve soğumalarını sağlıyoruz..
Fırının ızgarasını 250 dereceye ayarlayıp çalıştırıyoruz.. O ısınırken süzülen kabukları toz şekere bulayıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz..


Izgarada bu şekilde kuruttuğumuz şekerlemeleri afiyetle tüketiyoruz..

KARAMELİZE SOSLU PORTAKAL


Nefis ve çok değişik bir tatlı.. Özellikle balık ve et yemeklerinden sonra iyi gider diye düşünüyorum.. Tam bir lezzet şöleni; gözlere de müthiş hitap ediyor.. Üstelik çok kolay.. Ben portakalları bütün olarak kullandım ama bir dahaki sefere dilimlere ayırıp sosunu öyle dökmeyi düşünüyorum; bu şekilde hem servisi daha kolay olur, hem de üzerini kaplayıp donan çıtır çıtır karamelize sosun tadına daha da fazla varılabilir..




Malzemeler:
4 orta boy portakal
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı su
1/2 şişe rom (Dr. Oetker'in minik şişelerinden)

Süslemek için;
File badem
Vanilyalı dondurma

Yapılışı:
Portakalları soyup üzerindeki beyaz kısımlarını alarak servis tabağına bütün halde koyuyoruz.. Portakal kabuklarını ince uzun soyup acısı gidene kadar 20 dakika haşlıyoruz ve portakalların yanına servis tabağına süsleme amaçlı serpiştiriyoruz..
Küçük bir sos tavasında şeker ve suyu hiç karıştırmadan rengi hafif kahverengiye dönene kadar orta ateşte kaynatıyoruz.. Yaklaşık 20 dakikada hazır hale gelen karamelize sosumuza romu ekleyip hiç bekletmeden sıcak sıcak portakalların üzerine döküyoruz.. Sos soğuyup donduktan sonra üzerini file badem ile süsleyip vanilyalı dondurma ile servis ediyoruz.. Dilerseniz romsuz da yapabilirsiniz..
Afiyet olsun..

12 Şubat 2012 Pazar

CORN FLAKES'Lİ ÇİKOLATA TOPLARI


Çok kolay ve çok lezzetli bu tatlıyı televizyonda izledim ve kendimden eklemeler yaparak uyguladım.. Burda en sade versiyonunun tarifini veriyorum.. Dilerseniz içine fındık krokan, portakal kabuğu rendesi, bir kaç damla rom katarak farklı tatlar elde edebilirsiniz..


Malzemeler:
1 paket bitter çikolata (kare olanlardan-80 gr.)
1 paket sütlü çikolata (80 gr.)
1 tatlı kaşığı krema
4 yemek kaşığı su
1/2 su bardağı corn flakes(mısır gevreği)

Yapılışı:
Yapışmaz bir sos tavasına çikolataları kırıp atıyoruz.. Kremayı ve suyu da ekleyip kısık ateşte karıştırarak eritiyoruz.. Ocağı kapatıp corn flake'leri ekleyip iyice karıştırıyoruz.. Kaşık yardımıyla yağlı kağıt üzerine küçük toplar haline aralıklı diziyoruz.. Dolapta bir kaç saat beklettikten sonra servise sunuyoruz.. Kahveyle güzel oluyor.. Afiyet olsun..

5 Şubat 2012 Pazar

YULAF KEPEKLİ EKMEK


Meşhur Dukan diyetinin en önemli parçası olan yulaf kepeği diyettekiler için gerçek bir kurtarıcı.. Hem çok sağlıklı, hem çok doyurucu, hem de kilo yapmıyor.. Canınız her istediğinde bu ekmeği tüketebilirsiniz.. Sıcakken tadına doyum olmuyor.. Çayın yanında tuzlu kek gibi de yenebiliyor.. Bu ekmeğe alıştıktan sonra diğer unlarla yapılan ekmeklerden tat alamaz oldum.. Yulaf kepeği ekmeği çok dayanıklı değil, bu yüzden buzdolabında saklamanızı ve en fazla 3 günde tüketmenizi öneririm..


Malzemeler:
4 yumurta
8 yemek kaşığı light yoğurt
12 yemek kaşığı yulaf kepeği (Doğalsan marka, Migros'larda satılıyor)
3 yemek kaşığı tuzsuz- yağsız lor ya da çökelek
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz

Yapılışı:
Fırınımızı 160 dereceye ayarlıyoruz.. Mikser kullanmaya gerek yok. Önce bir fiske tuzla yumurtaları tel çırpıcı ile çırpıyoruz.. Sırayla yoğurdu, yulaf kepeğini, kabartma tozunu ve loru ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.. Benim gibi silikon kalıp kullanırsanız yapışma sorununuz da olmaz.. Silikon kalıbı yağlamadan hamuru döküp yaklaşık 40 dakika kadar pişiriyoruz..
Afiyet olsun..

4 Şubat 2012 Cumartesi

ŞARLOT



Çocukken annemin yemek dergisinde görmüştüm Şarlot'u ilk kez.. Görüntüsüne hayran olmuştum.. Yıllar sonra yapmak kısmet oldu.. Sunumu göz okşayıcı, tadı güzel..

Malzemeler:
2 paket hazır rulo kek
2 paket krem şanti
3 tane muz
Bitter çikolata sos (Dr. Oetker tercihim)

Yapılışı:
Büyük ve çukur bir kabın dibini stretch filmle kaplıyoruz.. Eşit aralıklarla kestiğimiz rulo kek dilimlerini resimdeki şekli alacak şekilde kabın dibine ve yanlarına tamamen kapayacak şekilde döşüyoruz.. 2 paket krem şantiyi paketteki tarife göre hazırlıyoruz.. İçine muzları dilim dilim doğruyoruz.. Kek dilimlerinden artan boşluğu muzlu krem şanti ile dolduruyoruz.. Üzerini düzleyip derin dondurucuda bir gece bekletiyoruz.. Ertesi gün dondurucudan alıp bir tabağa ters çeviriyoruz..
Servise sunacağımız zaman paketteki tarife göre hazırlayıp soğuttuğumuz çikolata sosunu sosluğa koyuyoruz.. Şarlotu dilimleyip tabaklara servis ettikten sonra çikolata sosunu üzerlerine döküyoruz..
Afiyet olsun..

ÇİKOLATALI SUFLE


Mmmmm.. En sevdiğim tatlı.. Bu tarifle lezzetli bir sufle yapmak mümkün..

Malzemeler:
4 yumurta sarısı
2 yumurta akı
2 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
50 gram tereyağı
2 yemek kaşığı kakao
150 gram bitter çikolata
2 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Fırını 200 dereceye ısıtıyoruz.. Fırına dayanıklı sufle kaplarımızı erimiş yağ ile yağlıyoruz..

Tereyağını eritip unu ekleyerek hafifçe kavuruyoruz.. Kakao, şeker, tuz ve sütü ilave edip karıştırarak kaynatıyoruz.. Tenceremizi ocaktan alıp çikolatımızı katarak erimeye bırakıyoruz.. Hafif ılınınca yumurta sarılarını karıştırarak yediriyoruz.. 2 yumurta akını çok az tuz ile mikserde çırpıp köpürttükten sonra kaşıkla karıştırarak karışıma ekliyoruz.. Köpüğün sönmemesi için fazla karıştırmıyoruz.. Karışımı sufle kaplarına bölüştürüyoruz..
200 dereceye ısıttığımız fırınımızda üzeri kabarıp çatlayana kadar yaklaşık 10 dakika pişiriyoruz ve bekletmeden yanında pudra şekeri ve krema ile birlikte servis ediyoruz..
Bu tarif 4 kişilik.. Hepsini pişirmek istemezseniz, karışımı kaplara böldükten sonra pişirmeden dolapta 3 gün saklayabilirsiniz.. Artan 2 yumurta akını değerlendirmek için beze yapabilirsiniz..
Afiyet olsun..

3 Şubat 2012 Cuma

MAYALI HAMURDAN ÇİÇEK ÇÖREK


Nefis bir şey oldu..Adını ister çiçek ister güneş koyun, ister çörek deyin ister börek ama mutlaka deneyin.. içi pofuduk, kabuğu çıtır çıtır oluyor..
Mayalı hamur yaparken ilk kural sıvıları ılık kullanmak; ikinci kural ise hamuru ılık bir yerde kabarıp iki katı olacak şekilde mayalandırmak.. Yumuşacık hamuru yoğurmak, şekil vermek inanılmaz keyifli..


Malzemeler:

Hamur için;
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/3 su bardağı zeytinyağı
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket instant kuru maya
4 su bardağı kadar un

İç Malzemesi;
2 orta boy patates
Beyaz Peynir
Taze Kaşar Peyniri

Yağlamak için;
100 gram erimiş tereyağ

Yapılışı:
Önce patatesleri haşlamakla işe başlıyoruz.. Sonra hamurumuzu hazırlamaya geçiyoruz..
Kuru malzemelerin hepsini karıştırıyoruz.. Bu karışıma sıvıları ve yumurtayı ekleyip 5-6 dakika kadar yoğuruyoruz.. Üzerini örtüp ılık bir yerde 40 dakika mayalanmaya bırakıyoruz..
Tereyeğını eritiyoruz.. Mayalanan hamuru iki eşit bezeye bölüyoruz.. Herbirini elimizle dikdörtgen ya da kare şeklinde açıp erimiş yağ ile yağlayıp dörde katlıyoruz.. 10 dakika kadar derin dondurucuda bekletiyoruz..
Onlar dondurucuda beklerken fırınımızı 50 dereceye ısıtmaya başlıyoruz.. Haşlanmış patatesleri ezip, peynirleri içine rendeliyoruz..
Hamurları dondurucudan alıp üstüste koyarak un serptiğimiz tezgahta merdane ile olabildiğince ince ve yine dikdörtgen şeklinde açıyoruz.. Erimiş yağla komple yağlayıp patates-peynirli içimizi bütün yüzeye yayıyoruz.. Kenarlardan başlayarak kıvırıp kalınca bir rulo elde ediyoruz.. Bu ruloyu uçlarından halka şekline gelecek şekilde birleştirip kağıt yayılmış fırın tepsisine aldıktan sonra aşağıdaki resimdeki gibi dış kenarlardan eşit aralıklarla dilimlere bölüyoruz..


Ayırdığımız yumurta sarısını, kalan erimiş yağı ve 1 yemek kaşığı yoğurdu karıştırıp hamurun üzerine sürüyoruz.. 50 derece ısıdaki fırında yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz.. Daha da kabaran hamurumuzu 160 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz.. Afiyet olsun..

2 Şubat 2012 Perşembe

AÇMA


Bir haftadır aralıksız yağan kar yüzünden mutfaktan çıkmaz oldum.. Karda yürümeyi beceremeyenlerdenim.. Fırsat bu fırsat dedim ve canımın çektiği ne varsa pişirmeye başladım bugünlerde.. Açmayı kaşar peyniri ile birlikte çok severim.. Bu tarifle pof pof açmalarım oldu.. Bir kısmını acil durumlarda kullanmak üzere şekil verip derin dondurucuya attım..


Malzemeler:
1 paket instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
2 yumurta (birinin sarısını ayırıyoruz)
3 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
Aldığı kadar un (7-8 su bardağı)
Severseniz 1 tatlı kaşığı mahlep

Yapılışı:
Önce kuru malzemeyi birbirine karıştırıyoruz(süt ve yağ hariç hepsi).. Sütü ocak üstünde hafifçe ılınacak kadar ısıtıyoruz.. Yağ, yumurta ve ılık sütü kuru malzemeye ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz.. 6-7 dakika kadar sabırla yoğuruyoruz.. Ele yapışmayan yumuşacık bir hamurumuz olması gerekiyor.. Yoğurduğumuz kabın üzerini stretch film ve bir havlu ile kapatıp radyatör üstü gibi ılık bir yerde hamurumuzu 40 dakika kadar mayalanmaya bırakıyoruz.. Bu sürenin sonunda iki kat kabarmış bir hamurumuz olacak.. Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler koparıp elimizle orta incelikte çubuk haline getiriyoruz.. Çubukları kendi etrafında sürekli döndürüp burduktan sonra halka şekli verip iki ucunu birleştiriyoruz.. Yağlı kağıt yaydığımız fırın tepsisine aralıklı diziyoruz.. Fırınımızı 50 dereceye ısıtıyoruz.. Üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürdükten sonra 50 dereceye ısıtıp kapadığımız fırında bir yarım saat daha mayalanmaya bırakıyoruz.. Açma halkaları 2 kat daha kabaracak bu şekilde.. Tepsiyi dışarı alıp fırını 200 dereceye ayarlıyoruz.. İstenen ısıya geldikten sonra açmaları fırına koyup 20 dakika kadar üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.. Fırına vermeden önce üzerlerine tercihe göre susam ya da çörek otu serpebilirsiniz.. Afiyet olsun..

SOĞAN ÇORBASI


Nefis bir tat.. Şu anda en sevdiğim çorba.. Yapmadan önce bu kadar seveceğimi tahmin etmezdim doğrusu..

Malzemeler:

3 iri soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı et, tavuk ya da hindi suyu
3 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Fırında kurutulmuş ekmek (tercihe göre dilim olarak ya da küp doğranmış)
Rende taze kaşar peyniri

Yapılışı:
Fırınımızı 200 dereceye ısıtıp ekmeklerimizi kıtır kıtır olana kadar kurutalım..
Çorbamızı hazırlayacağımız tencereye tereyağ ve zeytinyağını koyalım.. İnce halkalar halinde doğradığımız soğanlarımızı karamelize olana kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavuralım.. Bu aşama çok önemli; yaklaşık 6-7 dakika soğanların rengi hafif kahverengiye dönene kadar sabırla kavurmak gerekiyor.. Unu ekleyip kısık ateşte 2-3 dakika daha kavuralım..
Et suyunu, yaklaşık 3 bardak suyu (kıvama göre su miktarını arttırabilirsiniz), tuz ve karabiberi ekleyip çorbamızı kısık ateşte pişmeye bırakalım.. 15 dakika sonra çorbamız hazır..

Servis için iki seçeneğimiz var:
Ya,
Çorbayı ısıya dayanıklı büyük bir kaseye ya da tek kişilik kaselere bölüştürüyoruz.. Üzerine fırında kuruttuğumuz ekmekleri koyup bol kaşar peyniri rendeledikten sonra peynirler eriyene kadar fırınlıyoruz..

Ya da,
Çorbayı kaselere bölüştürüp üzerlerine kuruttuğumuz ekmekleri koyup kaşar peyniri rendeledikten sonra fırınlamadan servise sunuyoruz..

Afiyet olsun..

1 Şubat 2012 Çarşamba

BEZE



Bezeyi kim sevmez.. Artan yumurta aklarını değerlendirmek için de en güzel yol.. Bu tarifle garantili beze yapmak mümkün..


Malzemeler:
3 yumurta akı
1,5 çay bardağı toz şeker
3-4 damla limon suyu
1/2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Yumurtaları 1 saat önceden dolaptan alıp ısınmaya bırakıyoruz.. Sarı ve aklarını dikkatli bir şekilde ayırıyoruz.. Fırınımızı 120 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyoruz.. O ısınırken malzemelerin hepsini mikserle çırpıyoruz.. Yaklaşık 5 dakikada yoğun kıvamlı bir krema elde ediyoruz.. Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine ister kaşıkla ister krema sıkacağı ile şekil vererek aralıklı olarak sıkıyoruz.. Yaklaşık pişme süresi 30 dakika.. Üzerleri kızarmadan fırından alıyoruz.. Afiyet olsun..