Bu Blogda Ara

28 Mart 2012 Çarşamba

YULAF KEPEKLİ CHEESECAKE


Bahar geldi yaz yaklaşıyor, kilolardan kurtulmak lazım.. Kendi icadım bir cheesecake tarifi bu sefer de.. Tamamen diyet ve Dukan diyetine çok uygun.. Tadı nefis oldu, rejimde olmayan dostlarıma da yapıp ikram etmeyi düşünüyorum..

Malzemeler:
Keki için;
2 yumurta akı
2 yemek kaşığı yulaf kepeği
2 yemek kaşığı light yoğurt
1 yemek kaşığı ısıya dayanıklı toz tatlandırıcı
1/3 paket kabartma tozu

Kreması için;
2 küçük kutu light çilekli yoğurt
1/2 su bardağı tuzsuz lor

Yapılışı:
Fırınımızı 170 dereceye ısıtıyoruz.. Kek malzemelerini tel çırpıcı ile çırpıp silikon kalıplara bölüştürüyoruz.. Isınmış fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.. Kalıptan çıkarmadan soğumaya bırakıyoruz.. İyice soğuduktan sonra önce loru, sonra çilekli yoğurdu keklerin üzerine bölüştürüyoruz.. Bu şekilde derin dondurucuda donduruyoruz..
Servise sunmadan yarım saat önce buzluktan alıp kalıptan çıkararak buzdolabında bekletiyoruz.. Afiyet olsun..

18 Mart 2012 Pazar

ÇİKOLATA ŞELALESİ


Çikolatanın yerini hiçbir şey tutmuyor benim için.. Bütün çikolatalı tarifleri denemek istiyorum.. Bu da çok sevilen çikolata şelalesi.. Suflenin bir değişik ve kolay versiyonu gibi.. Kalp şeklinde silikon kalıplara döküp pişirdim, tadı gibi görüntüsü de nefis oldu..
Servise sunarken üzerine pudra şekeri, krema ya da vanilyalı dondurma ekleyebilirsiniz..


Malzemeler:
160 gr bitter çikolata (iki tane kare paket)
1/2 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
3 yemek kaşığı tereyağ
2 yumurta
1 fiske tuz

Yapılışı:
Tereyağ ve çikolataları hafif ateşte karıştırarak eritiyoruz.. Diğer malzemeleri mikserla çırpıyoruz.. Elde ettiğimiz karışıma erittiğimiz çikolatalı karışımı ekleyip 1 dakika daha çırpıyoruz.. 200 dereceye ısıtılmış fırında 8-10 dakika pişirip alıyoruz.. İçindeki çikolatanın sıvı kalabilmesi için pişirme süresine dikkat ediyoruz.. Ben hepsini birden pişirdim, servis yapacağım zaman mikrodalgada hafifçe ısıtıyorum.. Afiyet olsun..

LİMON VE ROM AROMASI


Dr.Oetker'in bu nefis aromalarından mutlaka bahsetmem gerek.. Tatlılara her ikisi de inanılmaz bir tat ve koku katıyorlar.. Rom daha vanilyalı ve yumuşak bir aroma katarken, limon keskin ve harika kokulu bir tat veriyor.. Mutlaka denemelisiniz, tatların nasıl değiştiğine inanamayacaksınız..

LİMON KREMALI BEZE


Bugün tatlı yapmayacağım diye kendime söz veriyorum ama değişik bir tarif görünce dayanamıyorum.. Bu tarif yabancı bir siteden ama ben kendimce biraz değiştirdim.. Kremaya limon yerine kakao, kahve gibi farklı malzemeler ekleyerek değişik tatlar elde edebilirsiniz..


Malzemeler:
Beze için;
2 yumurta akı
1/2 su bardağı toz şeker
1 fiske tuz

Krema için;
2 yumurta sarısı
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 tüp Dr.Oetker limon aroması
5 yemek kaşığı tereyağ

Yapılışı:
Fırınımızı 110 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyoruz.. Yumurta aklarını bir fiske tuz ile mikserde orta hızda çırpıyoruz.. Köpük haline gelince hızı yükseğe alıp şekeri yavaş yavaş ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz.. 2-3 dakika yeterli.. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak pasta kreması sıkacağı ile sıkıyoruz.. Tepsiyi fırının orta gözüne yerleştirip 1 saat sürecek pişirme işlemine başlıyoruz..
Bezeler pişerken kremamızı hazırlıyoruz.. Tereyağ hariç diğer malzemeleri mikserle çırpıyoruz..Kremayı küçük ve derin bir sos tavasına alıyoruz.. Yağı da ilave edip orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz.. Buzdolabında bekletip kıvam almasını ve soğumasını sağlıyoruz.. Bezeler pişip soğuduktan sonra kremamızla ikişer ikişer birbirine yapıştırıyoruz.. Bu şekilde bir süre buzdolabında beklettikten sonra servise sunuyoruz.. Afiyet olsun..

16 Mart 2012 Cuma

UNSUZ KURABİYE


Un yerine rondoda çektiğim badem kullandım.. Piyasada hazır olarak toz badem de satılıyor, onu da kullanabilirsiniz.. Kurabiyeleri yapıştırırken bitter çikolata tercih ettim, beyaz çikolatalı limonlu olanını da tavsiye ederim.. Aşağıda onu da anlattım..

Malzemeler:
3 yumurta akı
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı toz badem
1 paket vanilya

Kreması için;
80 gram bitter çikolata (dikdörtgen paket)
1/2 paket krema

Yapılışı:
Fırını 150 dereceye ısıtın.. Pudra şekeri, badem ve vanilyayı iyice un haline gelene kadar rondoda çekin.. Yumurta aklarını tuz ile mikserle orta devirde 3 dakika kadar ya da beyaz köpük olana kadar çırpın.. Yüksek hıza geçip toz şekeri yavaş yavaş ilave ederek çırpmaya devam edin.. 2 dakika sonra bırakın.. Rondodaki toz malzemeyi çırpılmış yumurta aklarına tahta kaşıkla karıştırarak yedirin.. Karışımı krema sıkacağına doldurun.. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak 2 santim büyüklüğünde yuvarlaklar olarak sıkın.. Bu ölçüyle 2 büyük tepsi kurabiye çıkıyor.. 15 dakika kadar piştikten sonra tepsileri fırından alın.. Kurabiyeleri soğuyana kadar ellemeyin..
Minik bir sos tavasına kremayı koyun, çikolatayı kırıp içine atın, orta ateşte karıştırarark eritin ve ocağı kapatın.. Krema ve kurabiyeler soğuyunca çikolatayı bir kurabiyenin iç kısmına sürün üzerine aynı büyüklükte bir başka kurabiyeyi kapatarak birbirine yapıştırın..
Çikolata tercih etmezseniz, aynı miktarda beyaz çikolatayı yine aynı miktarda krema ile eritin, içine Dr. Oetker'in minik tüpteki limon sosunu katın.. O da nefis bir tat oluyor..
Afiyet olsun..

4 Mart 2012 Pazar

TARÇINLI RULOLAR


Tarçınlı tarifleri seviyorum, hele pişerken çıkan o enfes kokuya bayılıyorum.. Bu tarif hiç bir yerden değil, tamamen kendi uydurmam.. Siz de farklı malzemeler ekleyebilirsiniz.. Şeker yerine pekmez, fındık yerine ceviz, kuru üzüm, hatta sadece çikolata sürülerek de yapılabilir.. Bu ölçüyle 25 kurabiye çıkıyor..

Malzemeler:
4 yaprak milföy hamuru
25 gram oda sıcaklığında tereyağ
2 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı toz tarçın
1 çay bardağı file fındık

Süslemek için;
Pudra şekeri

Yapılışı:
Önce fırınımızı 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyoruz.. Milföy hamurlarını çözüldükten sonra yanyana dikdörtgen oluşturacak şekilde diziyoruz.. Aralarını elimizle hafifçe bastırarak birleştiriyoruz. Bir kasede şeker, tarçın ve yumuşamış yağı karıştırıp hamurun üzerine komple sürüyoruz.. File fındıkları da bütün yüzeye serpiyoruz.. Hamuru uzun kenarından başlayarak kıvırıp rulo haline getiriyoruz..


Ruloyu 1 santim genişliğinde dilimlere kesiyoruz, her birini yan çevirip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizip üzerlerine hafifçe bastırıyoruz..


Önceden ısıttığımız fırında 15 dakika kadar pişiriyoruz.. Sıcakken üzerlerine pudra şekeri serpiyoruz.. Afiyet olsun..

1 Mart 2012 Perşembe

APPLE STRUDEL (ELMALI TATLI)


Uzun zamandır denemek istediğim bir Avusturya tatlısıydı.. Gerçekten nefis oldu.. Şiddetle öneriyorum.. Ve lütfen tatlı sıcakken yanında vanilyalı dondurma ile servis edin.. Bu tarif 6 kişilik..

Malzemeler:
4 tane baklava yufkası
1 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı tarçın
100 gr. erimiş tereyağ

İçi için;
4 adet yeşil ekşi elma (Granny's Smith Apple)
50 gram tereyağı
3 yemek kaşığı şeker
1/2 limon kabuğu rendesi ve suyu
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1/2 su bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı file badem
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:
Önce içini hazırlıyoruz.. Elmaların kabuklarını soyup, ince dilimliyoruz.. Derin ve büyük bir tavada tereyağını eritip elmaları orta ateşte devamlı karıştırarak dağılmayacak şekilde pişiriyoruz.. 6-7 dakika yeterli.. Ocağı kısıp üzümleri, şekeri, bademi, limon suyunu, kabuklarını ve nişastayı ekleyip arada tavayı sallayarak bir 5 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz.. Tarçını da ekleyip bir iki karıştırdıktan sonra ocağı kapatıyoruz..


Diğer tarafta şekeri, tarçını ve galeta ununu karıştırıyoruz.. Yağımızı eritiyoruz.. Bir dikdörtgen yufkayı tezgaha yayıp yüzeyini erimiş yağla yağladıktan sonra tarçınlı karışımından yine bütün yüzeye serpiyoruz.. Diğer yufkayı bu yufkanın üzerine yayıp aynı işlemi tekrarlıyoruz.. Kalan 2 yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz.. Böylece elimizde araları tarçınlı karışım sürülmüş ve yağlanmış dört katlı yufkamız oluyor.. Pişirdiğimiz elmalı içi dikdörtgenin uzun kenarı boyunca düz bir hat şeklinde yayıyoruz..


Yine uzun kenardan başlayarak kıvırıp rulo haline getiriyoruz.. Üzerine fırçayla erimiş yağdan sürüp tarçınlı karışımdan serpiyoruz..


Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alıp dolapta 4-5 saat beklettikten sonra 180 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika ya da üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.. Fırından alınca üzerine pudra şekeri serpiyoruz.. Ertesi güne kalan tatlıyı yine ısıtarak ve dondurmayla tüketin.. Bu tatlıyı pişirmeden dolapta 2 gün muhafaza edebilirsiniz.. Afiyet olsun..