Bu Blogda Ara

28 Temmuz 2012 Cumartesi

TAZE VİŞNE REÇELİ


Tam zamanı şimdi.. Vişne bol.. 3 kilo vişne aldım 2 kilosu ile reçel, 1 kilosu ile vişne likörü yaptım.. Likör tarifini daha sonra paylaşacağım.. Ben vişne reçelini çekirdekli yapıyorum çünkü pişince büzüşmüyorlar, görüntüleri güzel oluyor.. Lütfen vişne reçelini tuzsuz taze lorun üstüne dökerek tüketin, tadına doyamayacaksınız..

Malzemeler:
2 kilo vişne
2 kilo toz şeker
Çeyrek limon suyu
1 tatlı kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Vişneleri bol suda yıkayıp saplarını koparıyoruz.. Derin ve geniş bir tencereye vişnelerle birlikte tereyağını koyup kısık ateşte kendi suyunda kaynamaya bırakıyoruz.. Kaynamaya başladıktan 8 dakika sonra şekerini ekliyoruz.. 10 dakika da bu şekilde yine kısık ateşte kaynattıktan sonra, limon suyunu sıkıp 1-2 taşım kaynatıp altını kapatıyoruz.. Sıcakken kavanozlara doldurup, soğuduktan sonra kapaklarını kapatıyoruz.. Afiyet olsun..

25 Temmuz 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI KABAK


Sebzeleri etli değil, zeytinyağlı olarak soğuk ya da ılık tüketmeyi seviyorum.. Böylece ızgara etlerin yanında hoş bir garnitür olabiliyorlar.. Bu kabak yemeği de çok hafif ve lezzetli oldu..

Malzemeler:
3 orta boy kabak
1 orta boy soğan
5 diş sarımsak
3 orta boy domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 küçük kesme şeker
1 avuç taze nane
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay bardağı su

Yapılışı:
Orta boy çelik tencereye yağı koyuyoruz.. Kabakların kabuklarını tırtıklayıp halka halka doğruyoruz.. Üzerine halka doğranmış soğanı, ortadan ikiye böldüğümüz sarımsakları, küp küp doğradığımız domatesleri, tuzu, şekeri ve suyu ilave edip kapağı kapalı olarak kısık ateşte ve hiç karıştırmadan suyunu çekene kadar pişiriyoruz.. Servis tabağına alıp üzerini taze nane ile süslüyoruz.. Afiyet olsun..

18 Temmuz 2012 Çarşamba

GALETA UNLU DOMATES SOSLU KÖFTE

Ben yeniden köfte yiyebilmeye başladım.. Bazı insanlar peynir yiyemez, bazıları da et yiyemez ya ben de köfte yiyemeyenlerdendim.. Nasıl olduysa bunu yendim nihayet ve köfte yapıp yemeye başladım.. Benim köfte tarifim böyle.. İçine su konduğundan yumuşacık oluyorlar..

Malzemeler:
1/2 kg  köftelik kıyma
2 orta boy soğan
2 yumurta
1 çay bardağı galeta unu
1/2 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz

Domates sos için;
2 domates
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı su
Arzu ederseniz 1 tatlı kaşığı fesleğen

Yapılışı:
Soğanları rendenin ince tarafıyla rendeleyip bütün malzemeleri katıp 10 dakika kadar yoğuruyoruz..  İnce ve yassı olarak köfteleri şekillendiriyoruz.. Geniş bir teflon tavada kısık ateşte köftelerin her iki tarafını hafifçe kızartıyoruz.. Sos malzemelerini küçük bir sos tavasında domatesler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.. Tabağa aldığımız köftelerin üzerine sosumuzu döküyoruz.. Afiyet olsun..

8 Temmuz 2012 Pazar

ROKALI NANELİ SALATA


Sadece kullandığım malzemeyi vereceğim; miktarlarını size bırakıyorum.. Ben koymadım ama bu salataya tulum peyniri de yakışır diye düşünüyorum..

Malzemeler:
Taze roka bol miktarda
Taze nane
Taze soğan
Bol domates
Limon suyu
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz
Çekilmiş ceviz

Yapılışı:
Hepisini doğrayıp güzelce elimizle harmanladıktan sonra en üstüne ceviz serpiyoruz.. Afiyet olsun..

PATLICANLI FESLEĞENLİ MAKARNA




Şimdi taze fesleğen ve patlıcan var, makarna yapmadan olmaz ki.. Herşeyden azar azar yemek gerekiyormuş zaten.. Bugünkü tarifim oldukça lezzetli.. Bu sıcak yaz günlerinde az yemek isteyenler için tek başına doyurucu bir öğün olduğunu düşünüyorum.. Makarnada yassı Linguine tipini çok seviyor ve kullanıyorum.. Bu tarif  Bavette tipi makarna ya da erişte ile de çok güzel oluyor..

Malzemeler:
1/3 paket Linguine makarna
1 tane ince patlıcan
3 diş sarımsak
1/2 çay bardağı taze fesleğen
2 iri domates
Tuz
Karabiber
1 çay bardağı Parmesan peyniri rendesi (ya da taze kaşar veya dil peyniri)
Kızartmak için;
3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup minik küpler şeklinde doğruyoruz.. 3 yemek kaşığı zeytinyağında kızartıyoruz.. Bu arada makarnamızı haşlayıp süzüyoruz.. Sarmısakları dövüp domatesleri küçük küpler halinde doğruyoruz.. Fesleğenleri ince kıyıyoruz.. Patlıcanları kızarttığımız tavaya peynir hariç kalan bütün malzemeyi döküp domatesler yumuşayıp suyunu salana kadar soteliyoruz, Patlıcanları da ilave edip bir iki karıştırıp ocağı kapatıyoruz..
Makarnayı tabağa alıp üzerine sosumuzu sıcak sıcak döktükten sonra en üste peynir rendesi serpip afiyetle yiyoruz..

7 Temmuz 2012 Cumartesi

KIŞLIK DOMATES KONSERVESİ VE DOMATES SOSU


Hormonlu ürünlerden bucak bucak kaçıyoruz artık.. Geçen kış hiç domates yemedim.. Ama yemeklerde mecburen hazır aldığım salçaları kullandım.. Artık eskiye dönüş yapmaya karar verdim ve yıllar önce yaptığım gibi domates soslarımı kendim hazırlamaya başladım..Aldığım domatesler ne kadar sağlıklı bilemiyorum elbette ama içlerinden çürük olanlar çıktı; kızacağıma sevindim.. Hem hiç olmazsa mevsim domatesleri bunlar.. Konserve için en uygun olan uzun domateslerden aldım.. Pazarda kilosu 1 lira.. Ben 5 kilodan yaptım konservemi.. Bir 5 kilo daha yaparsam bütün kış bana yeter de artar bile..

Malzemeler:
5 kilo salçalık uzun domates
1 yemek kaşığı Himalaya tuzu (normal tuz ya da kaya tuzu da olur)
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Domatesleri yıkayıp dörde böldükten sonra rondoda çektim.. Büyük 5 kiloluk çelik bir tencereye hepsini doldurdum.. Tuzunu, yağını ekleyip orta ateşte kaynattım.. Altının yanmaması için arada sırada karıştırdım..
Kaynamanın 10. dakikasında derin dondurucuda saklamayı düşündüğüm domates sosu için tencereden bir miktar domates püresi aldım ve ılındıktan sonra buzdolabı poşetlerine birer kullanımlık doldurup dondurucuya attım.. Kullanacağım zaman çözülmelerini beklemeden hemen yemeğe katacağım..



Konserve için 20 dakika daha kaynatmaya devam ettim.. Aslında bu süre domateslerin ne kadar sulu olduklarına ve sizin ne kıvamda bir konserve istediğinize bağlı.. Koyuca bir kıvam istiyorsanız 45 dakikaya kadar kaynatabilirsiniz.. Bana yarım saat yetti.. Sürenin sonunda püreyi sıcak sıcak kavanozlara aldım, kapaklarını sımsıkı kapatıp ters çevirdim.. 1 gün bu şekilde beklettikten sonra mutfak rafıma düz bir şekilde dizdim.. Artık konservelerim hazır.. Ben kullanana kadar bu şekilde aylarca bekleyebilirler.. Açtığım kavanozu buzdolabında saklayacağım.. Bozulma riskini azaltmak için de küçük kavanozlar tercih ettim.. Kolay gelsin ve afiyet olsun :)

3 Temmuz 2012 Salı

BAYATLAMAYAN SODALI YUMUŞACIK POĞAÇA


Mayalı hamur mamüller ertesi güne bayatlar, biliyorsunuz.. Bu poğaça içine yumurta konmadığı için bayatlamıyor, üstelik soda kullandığımız için de pofuduk pofuduk oluyor.. Deneyin, pişman olmayacaksınız..

Malzemeler:

Hamuru için;
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 paket instant kuru maya
1 şişe oda ısısında maden suyu soda
750-800 gram kadar un

İç malzeme;
200 gram beyaz peynir rendesi
200 gram taze kaşar peyniri rendesi
Dilediğiniz kadar dereotu ya da maydanoz

Yapılışı:
Önce şeker, tuz ve mayayı derin bir kapta kuru kuru karıştırıyoruz.. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.. 6-7 dakika kadar yoğurduktan sonra üzerini örtüp 45 dakika mayalanmaya bırakıyoruz.. Hamurdan küçük parçalar alıp içine dilediğimiz malzemeyi koyup tercihen yuvarlak şekiller verip yağlı kağıt dizilmiş fırın tepsisine diziyoruz.. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ya da susam serpiyoruz..  İçlerine hiçbir şey koymadan pastane poğaçası gibi sade de yapabilir, çörek otu ya da susam kullanmayabilirsiniz.. Seçim size kalmış.. Fırınımızı 50 dereceye ısıtıp tepsimizi yerleştiriyoruz ve yarım saat daha mayalanmaya bırakıyoruz.. Sürenin sonunda fırının ısısını 170 dereceye getirip pişirmeye başlıyoruz.. Poğaçalar 20 dakikada pişeceklerdir.. Bu ölçüyle iki büyük tepsi poğaça çıkıyor.. Soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kapta saklarsanız birkaç gün yiyebilirsiniz, hatta yemeden önce tekrar ısıtmanızı tavsiye ederim.. Afiyet olsun..