Bu Blogda Ara

29 Eylül 2012 Cumartesi

KELEK VE ACUR KARIŞIK TURŞU


İçinde ne olduğunu bildiğiniz turşu yemek isterseniz kendi turşunuzu kendiniz yapın.. Turşumu bugün kurdum, salamurasının tadı gayet güzeldi.. 4 hafta sonra yenmeye hazır olacak..

Malzemeler:
1 kilo acur
1 kilo kelek
1/2 kilo sivri biber
3 çay bardağı kaya tuzu
1 baş sarımsak
2 elma
1 limon
2 avuç nohut
3 çay bardağı sirke

Yapılışı:
Acurların ve keleklerin dip kısımlarını kesiyoruz.. Ben acurları ikiye böldüm, siz isterseniz bütün kullanın.. Yorgan iğnesi ile kelek ve acurların üzerlerinde  4-5 tane delik açıyoruz.. Cam kavanozun dibine nohutları ve 1 elmayı dilimleyip koyuyoruz..  Üzerlerine önce kelekler, sonra acurlar, en üste de biberler gelecek şekilde aralarına sarmısak dişlerini ve limon dilimlerini koyarak bastırarak diziyoruz.. 2. elmayı da dilimleyip üst kısımlara ve yanlara yerleştirdikten sonra tuzu, sirkeyi ve üzerini örtecek kadar suyu ekleyip kapağını sıkıca kapatıyoruz.. Oda ısısında 4 hafta bekletiyoruz.. Bu sürede arada açıp  üzerinde oluşan köpükleri temizliyoruz.. 4 hafta sonunda turşumuz hazır hale geliyor.. Açtıktan sonra balkon gibi serin bir yerde ya da buzdolabında saklıyoruz.. Afiyet olsun..

25 Eylül 2012 Salı

MOR ERİK REÇELİ


Bu reçeli iki çeşit erikten yaptım.. Mürdüm eriği ve yuvarlak formlu olan bordo erikten.. Yumuşamaya yüz tutmuş ya da hafifçe yumuşamış eriklerinizi bu şekilde değerlendirebilirsiniz..  Tadı harika oluyor.. Benim kullandığım erikler bunlar..

 
 
 
Malzemeler:
1 kilo mor, bordo ya da mürdüm eriği
2 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon
Fındık kadar tereyağı

Yapılışı:
Su ve şekeri hafif koyulaşıncaya kadar kaynamaya bırakıyoruz.. Arada karıştırarak şekerin iyice erimesini sağlıyoruz.. Erikleri yıkayıp küp küp doğruyoruz.. Koyulaşan şerbetin içine atıp sularını salıp tekrar çekene kadar kısık ateşte arada hafif hafif karıştırarak pişiriyoruz.. 4-5 tane erik çekirdeğini de içine atarak renginin daha da kızıllaşmasını sağlıyoruz.. Reçel ağırlaşmaya ve jölelenmeye başladığında kıvamı olmuş demektir.. Limon suyunu ve tereyağını da ekleyip 1 dakika daha kaynatıp ateşten alıyoruz.. Sıcakken kavanoza alıp soğuduktan sonra kapağını kapatıyoruz.. Reçeli buzdolabında saklarsanız kıvamı daha da koyulaşır.. Afiyet olsun..

23 Eylül 2012 Pazar

YULAF KEPEKLİ TUZLU MUFFİN

Dukan diyetine uygun ve lezzetli bir tuzlu oldu.. Yulaf kepeği silikon kaplara yapışmıyor ve yağlamak gerekmiyor; bu nedenle silikon kalıpları tercih ediyorum..

Malzemeler:
4 yumurta
6 yemek kaşığı light yoğurt
8 yemek kaşığı yağsız tuzsuz lor peyniri
8 yemek kaşığı yulaf kepeği
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tutam tuz
1/2 paket kabartma tozu

Yapılışı:
Fırınımızı 175 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakıyoruz.. Yumurtalar ve tuzu tel çırpıcı ile çırpıyoruz, diğer malzemeleri de katıp çırpmaya devam ediyoruz.. Malzemeleri tek tek ekliyor ve her malzemeden sonra homojenleşmesi için iyice çırpıyoruz..
Silikon muffin kaplarını yarısına gelecek şekilde hamurla doldurup üzerleri kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.. Bu kalıplarla ve bu ölçüyle 16 adet muffinim oldu..


 Dolapta saklayıp ısıtarak da tüketebilirsiniz.. Afiyet olsun..

8 Eylül 2012 Cumartesi

VİŞNE LİKÖRÜ


Annem çok yapardı, bense bu sene ilk defa denedim.. Aslında liköründen çok tanelerini seviyorum.. Onları bitter çikolatayla yemeye bayılıyorum..

Malzemeler:
1 kilo vişne
1/2 kg toz şeker

Daha sonra;
2 tane kabuk tarçın
10 adet tane karanfil
1 küçük şişe konyak

Yapılışı:
Vişneleri yıkayıp saplarını ayıklıyoruz.. Cam bir kavanoza bir kat şeker, bir kat vişne şeklinde yerleştiriyoruz.. Ağzını sıkıca kapayıp arada bir çalkalayarak 1 ay güneşte bekletiyoruz..

 
 
 
1 ayın sonunda kapağını açıp tarçın ve karanfilleri  içine atıp 1 ay daha bu şekilde bekletiyoruz..
Bu 2 ayın sonunda fermentasyon tamamlanmış ve kavanozun görünümü bu hale gelmiş oluyor..

 
 
 
Kavanozu yeniden açıp konyağı ekliyoruz; 2 gün de bu şekilde beklettikten sonra tülbentten süzerek suyunu bir şişeye alıyoruz.. Likörümüz kahve yanında içmek için artık hazır.. Tanelerini ise derin dondurucuda saklayıp pasta süslemelerinde ya da benim gibi bitter çikolatayla kullanıyoruz..
Afiyet olsun..

KETE


Bu tarif çocukluk arkadaşım Selma'dan.. Kendisi Kayseri'lidir ve şahane hamur işleri yapar.. Onun tarifiyle yaptım bu keteyi ama benimkiler görüntü olarak poğaçaya benzediler nedense.. Tadı ise nefis oldu..Can arkadaşıma bu tarifi verdiği için teşekkür ediyorum..

Malzemeler:
1 paket instant kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5 yemek kaşığı yoğurt
1/2 çay bardağı erimiş tereyağı ya da sıvıyağ
5 yemek kaşığı su
300 gram kadar un

İçi için;
100 gram tereyağ
1 su bardağı un
1 su bardağı ince kırılmış ceviz içi

Üzerine;
1 yumurta sarısı

Yapılışı:
Maya, şeker, tuz ve unu karıştırdıktan sonra, yağ, su ve yoğurdu ekleyip yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.. 40 dakika üstü örtülü olarak ılık bir yerde bekletip hamurun iki kat kabarmasını sağlıyoruz..
O mayalanırken tereyağını küçük bir sos tavasında eritip unu katarak karıştıra karıştıra kavuruyoruz.. Hafif pembeleşince cevizleri de atıp kavurmaya devam ediyoruz.. Rengi kahverengiye dönerken ateşten alıyoruz..
Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölüyoruz.. Her birini oklava ya da merdane ile açıp aralarına erimiş yağ sürerek üst üste koyuyoruz.. Böylece arası yağlanmış 3 kat hamurumuz oluyor.. Bu hamuru rulo yapıp 16 eşit parçaya bıçakla kesiyoruz..


Her bir parçayı tek tek yeniden açıp kavrulmuş unu koyup bohça gibi katlıyoruz.. Kapadığımız yer alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 40 dakika daha beklettikten sonra 170 derece fırında pişiriyoruz.. Afiyet olsun..

2 Eylül 2012 Pazar

PUF BÖREĞİ


Aklıma esti çayın yanına bir şey yapmak istedim.. Tarif tamamen kendimden, ölçüsü göz kararı ama ben yaklaşık ölçüleri vereceğim.. 15 tane orta büyüklükte puf böreği çıkıyor..

Malzemeler:
1 yumurta
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
250 gram kadar un

İçi için:
2 su bardağı taze kaşar peyniri rendesi

Yapılışı:
Malzemelerin hepsini karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz.. Eğer un fazla gelirse biraz daha süt ekleyin.. Yoğurduğumuz hamuru 10 dakika dinlendirip merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde mümkün olduğunca ince açıyoruz.. İçine rende peyniri koyup yarım ay şeklinde kapatıyoruz.. Kenarlarını iyice bastırıp kızgın yağda her iki tarafını kızartıyoruz..

Ben hamurun bir kısmını bardakla yuvarlak keserek iç koymadan sade olarak kızartıp üzerine pudra şekeri serptim.. Bu da tatlısı oldu.. Afiyet olsun..