Bu Blogda Ara

24 Kasım 2012 Cumartesi

AŞURE






Aşure evin bereketidir.. Annem sadece Muharrem ayında değil, canımız her çektiğinde yapar.. İçine konan malzemeler genelde aynı olsa da, herkesin aşuresi ufak tefek değişiklikler gösteriyor.. Örneğin ben aşureyi kararttığı için incir koymuyorum, aksine rengi daha beyaz olsun diye biraz süt ilave ediyorum.. Verdiğim ölçülerle 6 litrelik tencerede pişirdim, tam geldi..



Malzemeler:
1/2 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)
1/2 su bardağı kuru fasulye (akşamdan ıslatılmış)
1,5 su bardağı aşurelik buğday (akşamdan ıslatılmış)
2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuru kayısı
1/2 su bardağı fındık
1/2 su bardağı tuzsuz badem
1 paket dolmalık fıstık
1/2 su bardağı süt
1 tutam tuz

Süslemek için;
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Tarçın
Nar


Yapılışı:
Akşamdan yıkayıp ıslattığımız nohut ve fasulyeleri düdüklü tencereye alıp üzerlerini iki parmak geçecek su ekleyerek 20 dakika haşlıyoruz.. Yine akşamdan ıslattığımız buğdayı da üzerini 4 parmak geçecek su ile ayrı bir tencerede haşlıyoruz..  Bademleri kabukları kolay soyulsun diye sıcak suda 20 dakika bekletip kabuklarını soyuyoruz..
Kayısıları yıkayıp zar büyüklüğünde doğruyoruz, yıkadığımız üzümlerle birlikte bir tencerede 10 dakika pişirip suyunu döküyoruz (aşureyi karartmasın diye).. Büyük bir tencereye haşlanan fasulye nohut ve buğdayı suları ile birlikte alıyoruz, kayısı ve üzümleri de ekleyip sütü ilave ediyoruz..  Orta ateşte arada karıştırarark 20 dakika kadar pişiriyoruz.. Koyulaşmaya başladığında şekeri, fındığı, kabuksuz bademleri ve fıstıkları ekleyip kıvamına göre bir 5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz..  Sıcakken kaselere alıp soğuduktan sonra üzerini arzuya göre ceviz, tarçın ve narla süslüyoruz.. Afiyet olsun..

23 Kasım 2012 Cuma

TEL KADAYIFLI SAKIZLI MUHALLEBİ


Güzel ve değişik bir tatlı.. Sakızlı muhallebimizi ister benim gibi kadehlere ister büyük borcama döküyoruz, üzerini fırında kuruttuğumuz tel kadayıf ve cevizle süslüyoruz ve nefis bir tat elde ediyoruz..

Malzemeler:
1 Paket Dr. Oetker sakızlı muhallebi
1 adet muz
ve
50 gram tereyağı
100 gram tel kadayıf
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz

Yapılışı:
Sakızlı muhallebiyi poşetteki tarife göre pişiriyoruz.. Bir muzu kadehlere bölüştürüyoruz.. Üzerlerine ılınan muhallebiyi döküyoruz.. Kadehlerimiz yarısına kadar dolacak..
Tereyağını eritip tel kadayıfların üzerinde gezdiriyoruz.. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine kadayıfları cevizlerle birlikte yayıyoruz ve 200 derecede kızarana kadar yaklaşık 10 dakika pişiriyoruz.. Soğuduğunda elimizle ufalıyoruz ve kadehlerin üzerlerine dolduruyoruz..
Kadayıfı pişirdikten sonra bir kapta bekletip servise sunacağımız zaman  tatlımızın üzerine koyalım, önceden konursa yumuşuyor.. Afiyet olsun..

17 Kasım 2012 Cumartesi

EBRU KEK


Şekli itibarı ile çok hoş bir kek.. Malzemeler bildiğimiz hep kullandığımız malzemeler, sadece hamuru dökme şeklimiz farklı.. Verdiğim 4 yumurtalı tarifi 28 santimlik kare borcama uyguladım, tam geldi..

Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvı yağ
1/4 su bardağı su
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 küçük tüp rom (arzuya bağlı)
ve
3 yemek kaşığı dark kakao
1 yemek kaşığı süt

Yapılışı:
Fırını 170 dereceye getirip ısınmaya bırakıyoruz.. Yumurtalar ve şekeri kar haline gelinceye kadar mikserda yüksek hızda 4-5 dakika çırpıyoruz.. Kakao hariç tüm malzemeleri teker teker ekleyip  çırpmaya devam ediyoruz.. Kek hamurunun yarısını bir başka çırpma kalıbına alıp kakao ve 1 yemek kaşığı sütle çırpıyoruz.. Önce beyaz hamurdan (ya da kakaolu olan-size kalmış) bir fincan alıp yağlanmış kalıba döküp iyice yayılmasını sağlıyoruz.. Başka bir fincanla kakolu hamurdan alıp tam ortaya döküyoruz.. Hamurun yayılmasını beklemeden yine beyaz hamurdan sonra yine kakaolu olandan bitene kadar tam ortaya birer fincan dökmeye devam ediyoruz.. İlk hamuru döküp tamamen yayılmasını sağladıktan sonra diğer hamurların yayılmasını beklemeye gerek yok çünkü biz ortaya yeni hamur döktükçe alttaki katmanlar kendiliğinden kenarlara doğru yayılıyorlar..
Bir kürdanla halka halka görünümlü hamuru ortalardan kenarlara doğru bastırmadan sadece yüzeyden üçgenlere bölüyoruz..
 
 
Ebru kekimizi ısınan fırında  35-40 dakika pişirdikten sonra afiyetle tüketiyoruz..