Bu Blogda Ara

28 Ağustos 2013 Çarşamba

ÜZÜMLÜ LİMONLU KEK



Çok uyduruk ama bir o kadar da lezzetli bir kek oldu.. Evde aklıma gelen malzemelerle ölçüsüz yaptım ama ben yine de ölçülerini vermeye çalışacağım..

Malzemeler:
3 yumurta
7-8 yemek kaşığı toz şeker (ya da 1 su bardağından bir parmak az)
1çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 tüp Dr.Oetker limon esansı
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı kadar un
1/2 su bardağı kuru üzüm

Yapılışı:
Fırınımızı 170 dereceye ayarlayıp (turboda pişiriyorum) ısınmaya bırakıyoruz.. Önce yumurta ve şekeri daha sonra diğer malzemeleri ekleyip mikserle çırpıyoruz.. Kek kalıbına döküp ısınmış fırında 40 dakika kadar pişiriyoruz.. Afiyet olsun..

8 Ağustos 2013 Perşembe

İÇLİ KÖFTE



Sonunda oldu, başardım.. En sevdiğim köfteyi yapabildim.. Bu 4. denememdi ve artık dış hamurunu nasıl yapabileceğimi biliyorum.. Bütün mesele de buydu zaten.. Hamurun kıvamını tutturmak için azar azar un ve su eklemek gerekiyor.. Eğer katı ise biraz su, şekil almayacak kadar yumuşak ise biraz un katmak gerekiyor.. Bir de şekil verirken elleri sürekli ıslatmak gerekiyor ki, bulgur gevşeyip istediğimiz şekli alsın.. En kolayı top şeklinde yapmak geldi bana.. Siz gönlünüzce yapın..

Malzemeler:

İç için;
1/2 kg. yağsız kıyma
1 su bardağı hafif iri çekilmiş ceviz
1 yemek kaşığı biber salçası
3 orta boy rendelenmiş soğan
Tuz

Dış hamuru için;
1 paket ince köftelik bulgur
2 yumurta
1/2 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz

Yapılışı;
Tavaya biraz sıvı yağ koyup kıymayı kavuruyoruz.. Daha sonra rende soğanları tuzu ve salçayı ekliyoruz.. Suyunu çekmeye yakın cevizleri de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.. Ocağı kapatıp soğumaya bırakıyoruz..Eğer bu içi bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletirseniz daha rahat edersiniz, çünkü kıymanın soğuk, yağının donmuş olması gerekiyor..

Hamuru hazırlamaya başlıyoruz.. Bulguru 1/2 su bardağı ılık su ile ıslatıp 5-10 dakika bekletiyoruz.. İçine yumurtaları salçayı, tuzu ve unu ekleyip yoğuruyoruz.. Bu aşamada ben hamuru robota koydum; 5 dakikada bir 2-3 dakika çalıştırdım.. Her seferinde kalan suyu azar azar ekledim.. Bu şekilde 1 saate yakın bulgurun şişmesini bekledim.. Sürenin sonunda son bir kez robotu çalıştırdım ve hamuru bir yoğurma kabına aldım.. Elimi her seferinde soğuk su ile ıslatarak cevizden az büyük parçalar kopardım, avucumda açtım, ortasına kıymalı cevizli malzemeyi koydum, yine elimi ıslatarak hamuru büzdüm ve avucumda yuvarlayarak top şeklini verdim..  Bu şekilde 26 tane köftem oldu.. Dış hamurunun iyice donması için 1 saat beklettikten sonra kaynar tuzlu suda haşladım.. Dilerseniz, haşladıktan sonra üzerlerine kızdırılmış pul biberli tereyağ gezdirebilir ya da haşlamak yerine kızgın yağda kızartabilirsiniz.. Afiyet olsun..


BAKLAVA YUFKASINDAN EV BAKLAVASI


İlk defa yaptım ve bayıldım.. Pek çok dükkanda satılana taş çıkarır lezzette ve gevreklikte oldu.. Artık tek tek hamur açarak baklava yapmaya paydos, hazır baklava yufkası ile gerçekten muhteşem oluyor..
Ben bunu bayram tatlısı olarak yaptım, herkese ağız tadı ile güzel bir bayram diliyorum..

Malzemeler:
1 paket hazır baklava yufkası (40-42 adet çıkıyor)
200 gram tereyağ
1/2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı dolusu iri çekilmiş ceviz

Şerbeti için;
3 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Tereyağı eritip sıvıyağ ile karıştırıyoruz.. Büyük fırın tepsisini yağlayıp ilk yufkayı seriyoruz.. Üzerine iki kat daha yufka serdikten sonra erimiş tereyağ-sıvı yağ karışımını bir fırça ile yufkanın her yerine sürüyoruz.. Bütün yufkaları tek tek üst üste diziyoruz; her üç yufkada bir yağlıyoruz.. 15. ve 30. katlarda yufkayı yağlayıp cevizleri her yerine gelecek şekilde döşüyoruz.. 40. katta yufkamız bitmiş oluyor.. Keskin bir bıçakla karelere bölüp kalan yağı üzerine döküyoruz.. 200 dereceye ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.. Yaklaşık 20-25 dakika..
Baklava soğurken şerbeti hazırlamaya başlıyoruz.. Su ve şekeri bir tencereye koyup kaynatıyoruz.. Kaynama süresi 20 dakika.. Bu sürenin sonunda limon suyunu ekleyip 2 dakika daha kaynatıp ocağı kapıyoruz..
Şerbet ılığa yakın sıcaklığa geldiğinde soğuk baklavanın üzerine döküyoruz.. Hamur olmaması için üzerini kapatmıyoruz.. Baklavamız hazır.. Yapılışından bir gün sonra yemenizi tavsiye ederim.. Afiyet olsun..