Bu Blogda Ara

1 Kasım 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN


Tarif canım annemden, ben iki malzeme daha ekledim.. Zahmetsiz, kolay ve çok lezzetli bir zeytinyağlı çeşidi..

Malzemeler:
4 tane patlıcan
4 tane kapya biber (kırmızı geniş olanlardan)
4 diş sarımsak
1 su bardağı domates püresi
Tuz
Karabiber
2 tane iri kesme şeker
1 tutam zahter (dağ kekiği)
1 çay bardağı su
Zeytinyağı

Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup küp küp doğruyoruz.. Biberleri de halka halka doğruyoruz.. Bir tencereye zeytinyağını, üzerine patlıcan ve biberleri, en üste de domates sosunu, tuzu, karabiberi, şekerleri ve suyu ekleyip kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişiriyoruz.. Suyunu çekince ocağı kapatıp bir tutam zahter serpiyoruz.. Ilınınca servis ediyoruz.. Afiyet olsun..

MÜRDÜM ERİKLİ CLAFOUTIS




Bildiğim kadarı ile bir Fransız tatlısı.. Yapılışı sufleye benziyor ama ondan biraz daha katı olarak yeniyor.. Aslında bu sizin nasıl sevdiğinize de bağlı; çok pişirip kek gibi, az pişirip sufle gibi tüketebilirsiniz..  İlk tarifi vişneli imiş, daha sonra farklı meyvelerle de yapılır olmuş.. Aslındaki gibi vişneli file bademlisini tavsiye ediyorum size ama eriklisi de pek güzel oldu.. Ben 15 dakika pişirdim yani hafif yumuşak sufle gibi olanını tercih ettim..

Malzemeler:
500 gram mürdüm eriği ya da vişne
4 yemek kaşığı toz şeker
2 yumurta
1 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 paket vanilya
Bir tutam tuz

Üzeri için;
Pudra şekeri

Yapılışı:
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakıyoruz..  Erikleri dörde bölüyoruz.. Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırıyoruz.. Aklarını bir tutam tuz atıp mikserle iyice katılaşana kadar çırpıyoruz.. Ayrı bir kapta yumurta sarılarını ve şekeri çırptıktan sonra kalan malzemeleri de ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.. Köpürmüş yumurta akını tahta kaşıkla kremaya yediriyoruz.. Fırına dayanıklı sufle kaplarına ya da büyük tek bir kaba dilimlediğimiz meyveleri koyuyoruz, üzerine kremayı döktükten sonra ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.. Ilıkken üzerine pudra şekeri serpip öyle servis ediyoruz.. Afiyet olsun..




KURU PATLICAN DOLMASI




İlk kez deniyorum ama güney yemeklerinin çoğunda aynı malzemeler kullanıldığından önceki deneyimlerime de dayanarak zor olmadı bunu yapmak.. Bu tarif biraz acılı ve bol ekşili ve ama çok lezzetli..

Malzemeler:
1 sıra kuru patlıcan
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
500 gram orta yağlı kıyma
1/2 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı bulgur
1 iri ya da 2 orta boy rendelenmiş soğan
4 diş sarımsak
3 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
Karabiber
Severseniz 1 yemek kaşığı acı pul biber

Sosu için;
1/2 su bardağından biraz az zeytinyağı
1/2 su bardağı domates salçası
1,5 su bardağı su

Not: Arkadaşımın tavsiyesi nar ekşisi yerine sumak kullanmak.. Bir dahakine öyle deneyeceğim..

Yapılışı:
Patlıcanları iplerinden çıkarıp yıkadıktan sonra kaynar suda 5 dakika bekletiyoruz.. Bütün malzemeleri iyice karıştırıp dolma içini hazırlıyoruz.. Patlıcanları ağızlarına kadar değil de biraz alt kısmına kadar doldurduktan sonra ağız kısımlarını sıkarak kapatıyoruz.. Tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerlerine sosunu gezdirdikten sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.. Afiyet olsun..

PİŞİ


Ege'nin meşhur pişi'si.. Orijinal tarifi böyle mi bilemiyorum ama canım arkadaşım Mehtap'tan aldığım reçete bu.. Son derece kolay ve çok lezzetli.. Üstelik kızarırken hiç yağ çekmiyor, çerez gibi bitene kadar yemek istiyor insanın canı..

Malzemeler:
1 yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karbonat ya da kabartma tozu
4-5 damla limon suyu
Tuz
Aldığı kadar un (1,5 su bardağı kadar)

Yapılışı:
Yumurta, yağ ve yoğurdu çatalla çırpıp karıştırıyoruz.. Karbonata limon suyunu sıkıp köpürtüyoruz.. Tuz ve unu da ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.. 15 dakika dinlendirdikten sonra merdane ile olabildiğince ince açıyoruz.. Karelere kesip kızgın yağda kızartıyoruz..
Dilerseniz kurabiye kalıpları ile kesebilir, böylece şekilli pişiler yapabilirsiniz..  Afiyet olsun..