Bu resimleri görünce masalda yavrularına kek pişiren anne ayı geldi aklıma.. Hangi masaldı o unuttum.. Buradakine benzer şirin ötesi ve sıcacık bir evdi.. Soğuk bir kış günü anne ayı önlüğünü takmış fırını yakmış ve elinde çırpıcı yavrularına pişirmek üzere kek hamuru hazırlıyordu.. Masalın bir yerinde evlerine kurt saldırıyordu sanırım ama o kısmını hatırlamak istemediğimden hafızamdan silmişim.. Çocukluğumun masalları mıdır hala hayatıma yön veren bilmiyorum ama soğuk kış gününde dumanını tüttüren bir çaydanlık eşliğinde ılık kek yapmaya ve yemeye bayılırım.. Ve yine herhalde çocukluğuma olan özlemimden annemi de mutlaka bana gelmesi için ikna ederim.. O keyfi hiçbir şeye değişmem..
ÇİKOLATAAA
Bu yazıyı en başta yazmalıydım aslında.. Çikolata nefis bir şölen benim için.. Hiçbir yiyeceği çikolata kadar sevmiyorum.. En sevdiğim tatlı çikolatalı sufle.. Balık restaurantları gerçekten harika yapıyor ama ben de gayet güzel yaparım.. Bir gün tarifini paylaşacağım.. Bitter çikolataya ve trüf olanlara bayılırım.. Fındık, fıstıklı ve sütlü olanlar bana fazla tatlı geliyor.. Ama bitter fıstıklıya hayır demem.. Şu aralar çikolata fondü ve çikolata şelalesi ile ilgileniyorum.. Evde küçük bir fondüm var.. Erittiğim çikolataya çilek ve muz batırıp yemeyi çok seviyorum.. Dışarıda denediklerim içinde en çok Kahve Dünyası’nın çikolata fondüsünü beğendim.. Fiyatı da oldukça uygun.. Bir porsiyon 3 kişiye fazla fazla yeter.. Kahveyle likörlü çikolatanın keyfi ise bambaşka.. Piyasada Elit marka olanlar satılıyor.. Ayrıca Baylan Pastanesi ve Hacı Bekir’in vişne likörlü çikolataları da çok nefis.. Kadıköy’de bu iki dükkan karşılıklı zaten..
Ve gelelim çikolatanın faydalarına.. Kokusu ile bile beynimiz endorfin salgılamaya başlıyor.. Böylece hem beynimiz hem de beynimizden etkilenen bedenimiz mutlu oluyor.. İçerdiği kalsiyum, magnezyum ve demir nedeniyle almamız gereken minerallerin beşte birini küçük bir parça çikolata ile kazanabiliyoruz.. Çikolata bir antioksidan deposu.. Bu sayede hem genç kalıyor, hem de kalp krizi ve beyin kanaması riskinden uzaklaşıyoruz.. Ömrümüz uzuyor.. Kakao çekirdekleri içindeki asitler kalbimiz için çok faydalı.. Bilinenin aksine diş çürümelerini engelliyor.. Kakaodaki bir bileşim dişleri kaplayıp zararlı bakterilerin dişlere yerleşmesini önlüyor.. İçerdiği yüksek stearik asit nedeniyle kolesterol artması gibi bir rahatsızlığa yol açmıyor.. Örnek; ben.. Aynı şeyi yumurta için de söyleyeceğim.. 6 yaşımdan beri her gün yumurta yerim, kolesterol sorunum yok, hiç de olmadı.. En doğrusu, her şeyden kararınca yemek.. Aşırısı zarar ama eksikliği de zarar.. Zaten vücudumuzun neye ihtiyacı varsa, canımız onu yemek istermiş.. O halde, yaşasın yemek yemek ama elbette dozunda miktarlarda ve abartmadan..
NEDEN MUTFAKTAYIM..
Emekli İngilizce öğretmeniyim..
Yemek, pasta, börek yapmayı eskiden beri çok severim.. Ama çalışırken yeterli vaktim olmuyordu.. Şimdilerde mutfağa istediğim kadar zaman ayırabiliyorum.. Mis gibi yemek kokuları bana hep annemin mutfağını ve çocukluğumu hatırlatır.. Mutfak benim için güven ve sevgi demek.. Evin en sıcak yeridir bana göre.. O yüzden yemeği ortam uygunsa mutfakta yemeyi ve uzun mutfak sohbetlerini çok severim.. Burada kendimin, annemin ve halamın tariflerini, şunu şunla karıştırsam nasıl olur acaba diyerek ortaya çıkardığım çeşitleri mutfak sohbeti yaparak anlatacağım..
Yaşasın mutfak keyfi..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder