Bu Blogda Ara

8 Ağustos 2013 Perşembe

İÇLİ KÖFTE



Sonunda oldu, başardım.. En sevdiğim köfteyi yapabildim.. Bu 4. denememdi ve artık dış hamurunu nasıl yapabileceğimi biliyorum.. Bütün mesele de buydu zaten.. Hamurun kıvamını tutturmak için azar azar un ve su eklemek gerekiyor.. Eğer katı ise biraz su, şekil almayacak kadar yumuşak ise biraz un katmak gerekiyor.. Bir de şekil verirken elleri sürekli ıslatmak gerekiyor ki, bulgur gevşeyip istediğimiz şekli alsın.. En kolayı top şeklinde yapmak geldi bana.. Siz gönlünüzce yapın..

Malzemeler:

İç için;
1/2 kg. yağsız kıyma
1 su bardağı hafif iri çekilmiş ceviz
1 yemek kaşığı biber salçası
3 orta boy rendelenmiş soğan
Tuz

Dış hamuru için;
1 paket ince köftelik bulgur
2 yumurta
1/2 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz

Yapılışı;
Tavaya biraz sıvı yağ koyup kıymayı kavuruyoruz.. Daha sonra rende soğanları tuzu ve salçayı ekliyoruz.. Suyunu çekmeye yakın cevizleri de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.. Ocağı kapatıp soğumaya bırakıyoruz..Eğer bu içi bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletirseniz daha rahat edersiniz, çünkü kıymanın soğuk, yağının donmuş olması gerekiyor..

Hamuru hazırlamaya başlıyoruz.. Bulguru 1/2 su bardağı ılık su ile ıslatıp 5-10 dakika bekletiyoruz.. İçine yumurtaları salçayı, tuzu ve unu ekleyip yoğuruyoruz.. Bu aşamada ben hamuru robota koydum; 5 dakikada bir 2-3 dakika çalıştırdım.. Her seferinde kalan suyu azar azar ekledim.. Bu şekilde 1 saate yakın bulgurun şişmesini bekledim.. Sürenin sonunda son bir kez robotu çalıştırdım ve hamuru bir yoğurma kabına aldım.. Elimi her seferinde soğuk su ile ıslatarak cevizden az büyük parçalar kopardım, avucumda açtım, ortasına kıymalı cevizli malzemeyi koydum, yine elimi ıslatarak hamuru büzdüm ve avucumda yuvarlayarak top şeklini verdim..  Bu şekilde 26 tane köftem oldu.. Dış hamurunun iyice donması için 1 saat beklettikten sonra kaynar tuzlu suda haşladım.. Dilerseniz, haşladıktan sonra üzerlerine kızdırılmış pul biberli tereyağ gezdirebilir ya da haşlamak yerine kızgın yağda kızartabilirsiniz.. Afiyet olsun..


Hiç yorum yok: