Bu Blogda Ara

24 Ekim 2012 Çarşamba

EV BAKLAVASI


Tarifi Yoğurt Kitabı sitesinden aldım.. Aynen uyguladım.. Saatlerce uğraştırıyor ama denemesem olmazdı.. Herşeye, bütün yorgunluğuma rağmen mutluyum.. Nefis bir baklava oldu..

Malzemeler:

Hamuru için;
1/4 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1/2 paket kabartma tozu
4 su bardağı un

Açmak için;
Un ve mısır nişastası

Şerbeti için;
2 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1/4 limon suyu

İç malzemesi;
2 su bardağı ceviz
1/4 su bardağı toz şeker

Üzerine;
200 gram erimiş tereyağı

Yapılışı:
Derin bir kapta yağ, süt, yoğurt, yumurta ve sirkeyi tel çırpıcı ile iyice çırpıyoruz.. 2 su bardağı un ve kabartma tozunu ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.. Hamur yoğunlaşınca kalan 2 su bardağı unu da ekleyip elimizle yumuşak bir hamur elde edene kadar 7-8 dakika yoğuruyoruz.. Üzerini örtüp 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz.. O arada cevizleri çekip toz şekerle karıştırarak iç malzemesini hazırlıyoruz..
Dinlenen hamuru alıp un serpilmiş tezgahta rulo haline getiriyoruz.. Ruloyu bıçakla 30 eşit parçaya bölüyoruz..  Her bir bezeyi avuç içinden büyük açıp üzerlerine elimizle mısır nişastası sürüyoruz.. 5 bezeyi üstüste koyup önce merdane ile daha sonra oklava ile olabildiğince ince açıyoruz.. Hamuru açarken arada nişasta serpebilirsiniz.. Açtığımız ince yufkayı yağlanmış tepsiye yayıp üzerine cevizli şekerli karışımdan serpiyoruz.. Kalan bezeleri de aynı şekilde önce teker teker sonra beşer beşer açıp  aralarına iç malzemesini koyduktan sonra baklavamızı dilimliyoruz.. Ben bu şekilde kestim..



Dilimlediğimiz baklavanın üzerine erimiş tereyağını gezdiriyoruz.. Fırını 180 dereceye ısıtıp üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişiriyoruz.. Fırından aldığımız baklava ılınırken şerbetini hazırlamaya başlıyoruz.. Su ve şekeri iyice özleşene kadar 20 dakika yüksek ateşte kaynatıp limon suyunu ekliyor ve 2 dakika daha kaynatıp ateşten alıyoruz.. Ilınan baklavanın üzerine sıcak şurubu döküyoruz.. Soğuduktan sonra servis ediyoruz.. Dilerseniz baklavayı önceden pişirip serin bir yerde saklayabilir, şerbetini yiyeceğiniz zaman dökebilirsiniz.. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: