Bu Blogda Ara

24 Kasım 2012 Cumartesi

AŞURE






Aşure evin bereketidir.. Annem sadece Muharrem ayında değil, canımız her çektiğinde yapar.. İçine konan malzemeler genelde aynı olsa da, herkesin aşuresi ufak tefek değişiklikler gösteriyor.. Örneğin ben aşureyi kararttığı için incir koymuyorum, aksine rengi daha beyaz olsun diye biraz süt ilave ediyorum.. Verdiğim ölçülerle 6 litrelik tencerede pişirdim, tam geldi..



Malzemeler:
1/2 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)
1/2 su bardağı kuru fasulye (akşamdan ıslatılmış)
1,5 su bardağı aşurelik buğday (akşamdan ıslatılmış)
2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuru kayısı
1/2 su bardağı fındık
1/2 su bardağı tuzsuz badem
1 paket dolmalık fıstık
1/2 su bardağı süt
1 tutam tuz

Süslemek için;
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Tarçın
Nar


Yapılışı:
Akşamdan yıkayıp ıslattığımız nohut ve fasulyeleri düdüklü tencereye alıp üzerlerini iki parmak geçecek su ekleyerek 20 dakika haşlıyoruz.. Yine akşamdan ıslattığımız buğdayı da üzerini 4 parmak geçecek su ile ayrı bir tencerede haşlıyoruz..  Bademleri kabukları kolay soyulsun diye sıcak suda 20 dakika bekletip kabuklarını soyuyoruz..
Kayısıları yıkayıp zar büyüklüğünde doğruyoruz, yıkadığımız üzümlerle birlikte bir tencerede 10 dakika pişirip suyunu döküyoruz (aşureyi karartmasın diye).. Büyük bir tencereye haşlanan fasulye nohut ve buğdayı suları ile birlikte alıyoruz, kayısı ve üzümleri de ekleyip sütü ilave ediyoruz..  Orta ateşte arada karıştırarark 20 dakika kadar pişiriyoruz.. Koyulaşmaya başladığında şekeri, fındığı, kabuksuz bademleri ve fıstıkları ekleyip kıvamına göre bir 5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz..  Sıcakken kaselere alıp soğuduktan sonra üzerini arzuya göre ceviz, tarçın ve narla süslüyoruz.. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: