Bu Blogda Ara

3 Temmuz 2012 Salı

BAYATLAMAYAN SODALI YUMUŞACIK POĞAÇA


Mayalı hamur mamüller ertesi güne bayatlar, biliyorsunuz.. Bu poğaça içine yumurta konmadığı için bayatlamıyor, üstelik soda kullandığımız için de pofuduk pofuduk oluyor.. Deneyin, pişman olmayacaksınız..

Malzemeler:

Hamuru için;
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık süt
1 paket instant kuru maya
1 şişe oda ısısında maden suyu soda
750-800 gram kadar un

İç malzeme;
200 gram beyaz peynir rendesi
200 gram taze kaşar peyniri rendesi
Dilediğiniz kadar dereotu ya da maydanoz

Yapılışı:
Önce şeker, tuz ve mayayı derin bir kapta kuru kuru karıştırıyoruz.. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.. 6-7 dakika kadar yoğurduktan sonra üzerini örtüp 45 dakika mayalanmaya bırakıyoruz.. Hamurdan küçük parçalar alıp içine dilediğimiz malzemeyi koyup tercihen yuvarlak şekiller verip yağlı kağıt dizilmiş fırın tepsisine diziyoruz.. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ya da susam serpiyoruz..  İçlerine hiçbir şey koymadan pastane poğaçası gibi sade de yapabilir, çörek otu ya da susam kullanmayabilirsiniz.. Seçim size kalmış.. Fırınımızı 50 dereceye ısıtıp tepsimizi yerleştiriyoruz ve yarım saat daha mayalanmaya bırakıyoruz.. Sürenin sonunda fırının ısısını 170 dereceye getirip pişirmeye başlıyoruz.. Poğaçalar 20 dakikada pişeceklerdir.. Bu ölçüyle iki büyük tepsi poğaça çıkıyor.. Soğuduktan sonra ağzı kapalı bir kapta saklarsanız birkaç gün yiyebilirsiniz, hatta yemeden önce tekrar ısıtmanızı tavsiye ederim.. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: