Bu Blogda Ara

1 Mart 2012 Perşembe

APPLE STRUDEL (ELMALI TATLI)


Uzun zamandır denemek istediğim bir Avusturya tatlısıydı.. Gerçekten nefis oldu.. Şiddetle öneriyorum.. Ve lütfen tatlı sıcakken yanında vanilyalı dondurma ile servis edin.. Bu tarif 6 kişilik..

Malzemeler:
4 tane baklava yufkası
1 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı tarçın
100 gr. erimiş tereyağ

İçi için;
4 adet yeşil ekşi elma (Granny's Smith Apple)
50 gram tereyağı
3 yemek kaşığı şeker
1/2 limon kabuğu rendesi ve suyu
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1/2 su bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı file badem
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:
Önce içini hazırlıyoruz.. Elmaların kabuklarını soyup, ince dilimliyoruz.. Derin ve büyük bir tavada tereyağını eritip elmaları orta ateşte devamlı karıştırarak dağılmayacak şekilde pişiriyoruz.. 6-7 dakika yeterli.. Ocağı kısıp üzümleri, şekeri, bademi, limon suyunu, kabuklarını ve nişastayı ekleyip arada tavayı sallayarak bir 5 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz.. Tarçını da ekleyip bir iki karıştırdıktan sonra ocağı kapatıyoruz..


Diğer tarafta şekeri, tarçını ve galeta ununu karıştırıyoruz.. Yağımızı eritiyoruz.. Bir dikdörtgen yufkayı tezgaha yayıp yüzeyini erimiş yağla yağladıktan sonra tarçınlı karışımından yine bütün yüzeye serpiyoruz.. Diğer yufkayı bu yufkanın üzerine yayıp aynı işlemi tekrarlıyoruz.. Kalan 2 yufkaya da aynı işlemi uyguluyoruz.. Böylece elimizde araları tarçınlı karışım sürülmüş ve yağlanmış dört katlı yufkamız oluyor.. Pişirdiğimiz elmalı içi dikdörtgenin uzun kenarı boyunca düz bir hat şeklinde yayıyoruz..


Yine uzun kenardan başlayarak kıvırıp rulo haline getiriyoruz.. Üzerine fırçayla erimiş yağdan sürüp tarçınlı karışımdan serpiyoruz..


Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alıp dolapta 4-5 saat beklettikten sonra 180 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika ya da üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.. Fırından alınca üzerine pudra şekeri serpiyoruz.. Ertesi güne kalan tatlıyı yine ısıtarak ve dondurmayla tüketin.. Bu tatlıyı pişirmeden dolapta 2 gün muhafaza edebilirsiniz.. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: