Bu Blogda Ara

14 Ağustos 2012 Salı

LOKMA TATLISI


Bu gece mübarek Kadir Gecesi.. Çok sevdiğimiz lokma tatlısını yapıp komşularla paylaşmak istedim.. Şerbetinin dolaptan çıkmış ve buz gibi soğuk olması gerekiyor.. Sıcak lokmaları soğuk şerbete attığınızda çıtır çıtır oluyorlar..

Malzemeler:
1 paket instant kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
500 gram un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
3 çay bardağı ılık su

Şerbeti için;
3,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:
Önce şeker ve suyu kaynatarak şerbeti hazırlamaya başlıyoruz.. Kaynayınca limon suyunu katıp kısık ateşte 15 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.. Oda ısısına gelince buzdolabında  bekletip iyice soğumasını sağlıyoruz..
Maya, tuz, şeker ve unu derin bir kapta karıştırıp, yağ ve suyu da ekleyerek yoğuruyoruz.. Ele hafif yapışan suluca bir hamur olması gerekiyor.. Hamurun üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz..
Kızartma tavasına bol sıvı yağ koyup kızdırıyoruz.. Bir elimizi yağlayıp kabaran hamurdan bir avuç alıyoruz.. Avucumuzda sıkıp elimizin üstünden taşan hamuru sıvıyağa batırılmış kaşıkla koparıp kızgın yağa atıyoruz... Bütün hamurları bu şekilde hafifçe kızartıp tavadan alıyoruz.. Tavaya yeni yağ koyup kızdırdıktan sonra yarım pişen lokmaları tekrar atıp bu sefer iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Yağdan aldığımız lokmaları soğuk şerbete atıp 1 dakika bekletiyoruz.. Kevgirle alıp, fazla şerbetin süzülmesini sağlıyoruz.. Lokmalarımız servise hazır..
Dilerseniz şerbet yerine üzerine bol pudra şekeri ve tarçın karışımı da serpebilir, hatta sadece bal da dökebilirsiniz..
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: