Bu Blogda Ara

2 Şubat 2012 Perşembe

AÇMA


Bir haftadır aralıksız yağan kar yüzünden mutfaktan çıkmaz oldum.. Karda yürümeyi beceremeyenlerdenim.. Fırsat bu fırsat dedim ve canımın çektiği ne varsa pişirmeye başladım bugünlerde.. Açmayı kaşar peyniri ile birlikte çok severim.. Bu tarifle pof pof açmalarım oldu.. Bir kısmını acil durumlarda kullanmak üzere şekil verip derin dondurucuya attım..


Malzemeler:
1 paket instant kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
2 yumurta (birinin sarısını ayırıyoruz)
3 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
Aldığı kadar un (7-8 su bardağı)
Severseniz 1 tatlı kaşığı mahlep

Yapılışı:
Önce kuru malzemeyi birbirine karıştırıyoruz(süt ve yağ hariç hepsi).. Sütü ocak üstünde hafifçe ılınacak kadar ısıtıyoruz.. Yağ, yumurta ve ılık sütü kuru malzemeye ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz.. 6-7 dakika kadar sabırla yoğuruyoruz.. Ele yapışmayan yumuşacık bir hamurumuz olması gerekiyor.. Yoğurduğumuz kabın üzerini stretch film ve bir havlu ile kapatıp radyatör üstü gibi ılık bir yerde hamurumuzu 40 dakika kadar mayalanmaya bırakıyoruz.. Bu sürenin sonunda iki kat kabarmış bir hamurumuz olacak.. Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler koparıp elimizle orta incelikte çubuk haline getiriyoruz.. Çubukları kendi etrafında sürekli döndürüp burduktan sonra halka şekli verip iki ucunu birleştiriyoruz.. Yağlı kağıt yaydığımız fırın tepsisine aralıklı diziyoruz.. Fırınımızı 50 dereceye ısıtıyoruz.. Üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürdükten sonra 50 dereceye ısıtıp kapadığımız fırında bir yarım saat daha mayalanmaya bırakıyoruz.. Açma halkaları 2 kat daha kabaracak bu şekilde.. Tepsiyi dışarı alıp fırını 200 dereceye ayarlıyoruz.. İstenen ısıya geldikten sonra açmaları fırına koyup 20 dakika kadar üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.. Fırına vermeden önce üzerlerine tercihe göre susam ya da çörek otu serpebilirsiniz.. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: