Bu Blogda Ara

18 Şubat 2012 Cumartesi

TEREYAĞLI EKMEK PUDİNGİ (BREAD & BUTTER PUDDING)

Lady Diana'nın en sevdiği tatlıymış bu.. Öyle ki, her akşam yemekten sonra mutfağa kaçar, kendisi için özel pişirilen bu pudingi yermiş..
Benim yaptığım pudingi ilk tadanlar annemle babam oldu.. Annem ''hayatımda yediğim en güzel tatlı, inanılmaz bir lezzet'' şeklinde değerlendirdi.. Deneyip karar vermek size kalmış.. Tarif İngiliz Kraliyet Aşçısından ama ben kuru üzüm kısmında kendimce bir ekleme yaparak üzümleri romlu suda beklettim.. Rom çok tavsiye edebileceğim bir sıvı.. Yiyeceklere vanilya + tereyağ karışımı bir koku ve tat katıyor..


Malzemeler:
1 su bardağı çekirdeksiz siyah kuru üzüm
12 dilim tost ekmeği
1 minik şişe rom (Dr. Oetker)
100 gram tereyağı
3 yumurta sarısı
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı toz şeker
1 paket krema
1/2 bardak süt

Süslemek için;
Pudra şekeri
File badem

Yapılışı:
Kuru siyah üzümleri bol suyla yıkayıp 1 çay bardağı ılık su ve 1 şişe rom karışımında yarım saat ıslanmaya bırakıyoruz.. Rom tercih etmezseniz şekerli suda ıslatın.. 4 tane tost ekmeğini ekmek kızartma makinasında kızartıyoruz.. Minik karelere kesip fırına dayanıklı sufle kaplarının diplerine bölüştürüyoruz.. Üzümlerimizi sudan alıp ekmeklerin üzerine serpiştiriyoruz.. Tereyağını eritiyoruz.. Kalan tost ekmeklerini dörde bölüp her iki yüzlerini erimiş yağa batırıyoruz.. Bu ekmekleri de üzümlerin üzerine yerleştiriyoruz..
Ve kremamızı hazırlamaya başlıyoruz;
3 yumurta sarısını ve şekeri mikserla çırpıyoruz.. Krema ve sütü bir tavada ısıtıp (kaynamadan) yumurtalara ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.. Vanilyayı da ekleyip çırpma islemini bitiriyoruz.. Kremayı sufle kaplarına ekmeklerin üzerine bölüştürüyoruz.. Ekmeklerin kremayı çekmesi için yaklaşık 40 dakika bu şekilde bekletiyoruz.. Bu aşamaya gelen tatlımızı o gün tüketmeyecekseniz 2 gün dolapta bekletebilirsiniz..
Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtıyoruz.. Pudinglerimizi yaklaşık 20 dakika üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.. Üzerini file badem ve pudra şekeri ile süsleyip servise sunuyoruz.. Pudingi sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz.. Ben sıcak sevdim..
Alternatif olarak, kuru üzümlerin üzerine tarçın serpebilir ve tek kişilik kaseler yerine fırına dayanıklı tek büyük bir kaba yapabilirsiniz.. Bu durumda en üste gelecek tost ekmeklerini üçgen kesip yanyana sıralayın..
Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: