Bu Blogda Ara

3 Şubat 2012 Cuma

MAYALI HAMURDAN ÇİÇEK ÇÖREK


Nefis bir şey oldu..Adını ister çiçek ister güneş koyun, ister çörek deyin ister börek ama mutlaka deneyin.. içi pofuduk, kabuğu çıtır çıtır oluyor..
Mayalı hamur yaparken ilk kural sıvıları ılık kullanmak; ikinci kural ise hamuru ılık bir yerde kabarıp iki katı olacak şekilde mayalandırmak.. Yumuşacık hamuru yoğurmak, şekil vermek inanılmaz keyifli..


Malzemeler:

Hamur için;
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/3 su bardağı zeytinyağı
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket instant kuru maya
4 su bardağı kadar un

İç Malzemesi;
2 orta boy patates
Beyaz Peynir
Taze Kaşar Peyniri

Yağlamak için;
100 gram erimiş tereyağ

Yapılışı:
Önce patatesleri haşlamakla işe başlıyoruz.. Sonra hamurumuzu hazırlamaya geçiyoruz..
Kuru malzemelerin hepsini karıştırıyoruz.. Bu karışıma sıvıları ve yumurtayı ekleyip 5-6 dakika kadar yoğuruyoruz.. Üzerini örtüp ılık bir yerde 40 dakika mayalanmaya bırakıyoruz..
Tereyeğını eritiyoruz.. Mayalanan hamuru iki eşit bezeye bölüyoruz.. Herbirini elimizle dikdörtgen ya da kare şeklinde açıp erimiş yağ ile yağlayıp dörde katlıyoruz.. 10 dakika kadar derin dondurucuda bekletiyoruz..
Onlar dondurucuda beklerken fırınımızı 50 dereceye ısıtmaya başlıyoruz.. Haşlanmış patatesleri ezip, peynirleri içine rendeliyoruz..
Hamurları dondurucudan alıp üstüste koyarak un serptiğimiz tezgahta merdane ile olabildiğince ince ve yine dikdörtgen şeklinde açıyoruz.. Erimiş yağla komple yağlayıp patates-peynirli içimizi bütün yüzeye yayıyoruz.. Kenarlardan başlayarak kıvırıp kalınca bir rulo elde ediyoruz.. Bu ruloyu uçlarından halka şekline gelecek şekilde birleştirip kağıt yayılmış fırın tepsisine aldıktan sonra aşağıdaki resimdeki gibi dış kenarlardan eşit aralıklarla dilimlere bölüyoruz..


Ayırdığımız yumurta sarısını, kalan erimiş yağı ve 1 yemek kaşığı yoğurdu karıştırıp hamurun üzerine sürüyoruz.. 50 derece ısıdaki fırında yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz.. Daha da kabaran hamurumuzu 160 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz.. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: