Bu Blogda Ara

31 Mart 2009 Salı

TAVUKLU MANTARLI KREP

Krep ne güzel bişey.. İster tatlı, ister tuzlu yiyebiliyorsunuz; içine ne koyduğunuza bağlı.. Yemek için krep yaptığımda, bir iki tanesini ayırır, reçele ya da çikolataya sarar yerim.. Kahvaltılarda da güzel oluyor; hele evde ekmek yoksa tam bir kurtarıcı.. Dilediğiniz peynire ya da reçele ya da bala sarıp sarmalayıp afiyetle yemek çok keyifli.. Benim kreple tanışmam 80'li yıllara rastlar, ama o zamanlar adının krep olduğunu bilmiyordum.. İçine peynir, kavrulmuş kıyma ya da haşlanıp kavrulmuş ısırgan otu konulup yenirdi.. Bizim kültürümüzde de yıllardır var olan bişey aslında.. Amerikalılar pan cake diyorlar, Fransızlar krep, bizdeki adı da akıtma..

Geçelim tarifimize:

Krep için malzemeler :

1 yumurta

1 su bardağı un

2 su bardağı süt

(Bu ölçü ile 8-9 tane krep oluyor)

Mantarlı tavuk için malzemeler :

250 gram kuşbaşı tavuk

2 Domates

4 sivri biber

2 diş sarmısak

1 su bardağı dolusu haşlanıp ince dilimlenmiş mantar

Tuz

Acı kırmızı biber

Yapılışı:

Wok tavaya az sıvıyağ koyup tavuklarımızı ve sarmısaklarımızı yıkayıp ekliyoruz.. Kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz; arada karıştırmayı ihmal etmiyoruz.. Çabuk pişmesi için tuzunu şimdiden değil, ocaktan almamıza yakın ekleyeceğiz.. Tavuklar suyunu salıp çekince mümkün olduğunca küçük doğradığımız domatesleri ve biberleri, tuzunu, kırmızı biberi ve mantarları ilave ediyoruz.. Domatesler suyunu çekince ocağı kapatıyoruz..

Tavuklar pişerken biz krep hazırlamaya başlıyoruz..

Bu benim krep tavam.. 15 cm çapında ve sığ bir tava.. İşimi çok kolaylaştırıyor..



Kreplerin Yapılışı:

Malzemeyi güzelce çırpıcı ile karıştırıp tereyağ ile hafifçe yağladığımız krep tavasına bir küçük kepçe döküyor ve hemen tavayı sağa sola eğip hamurun heryere dağılmasını sağlıyoruz.. Kısık ateşte bir yüzü piştikten sonra (2 dakika kadar sürer en fazla), spatula ile ya da yapabiliyorsanız hoplatarak diğer yüzünü de pişiriyoruz.. Her hamur döküşümüzde tavayı yeniden yağlamayı unutmuyoruz.. Hamuru ne kadar ince dökerseniz o kadar güzel olur..

Artık tavuğumuz ve kreplerimiz hazır..

Her bir krebe alabildiğince tavuklu mantarlı iç koyup rulo yapıyor ve fırın tepsisine diziyoruz.. Üzerlerine dilerseniz bir paket krema dökebilir ve rendelenmiş kaşar peyniri serpebilirsiniz; lezzeti arttırıyor.. 160 derceye ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar ya da 10 dakika pişirmeniz yeter.. Ya da isterseniz, mantarı içine değil de krema ile karıştırıp fırına vermeden önce üzerine dökebilirsiniz.. Bu yemeği sabahtan hazırlayıp akşam sofraya oturmaya yakın fırına atabilirsiniz, böyle de bir avantajı var..

Yanına mutlaka patates kızartması yapın, çok yakışıyor..

Hiç yorum yok: