Bu Blogda Ara

3 Nisan 2009 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Yaprak sarmasını çok severim.. Yapılışı bayağı zahmetli ve zaman alıyor ama lezzetli olursa tadına doyum olmuyor.. Küçükken annemin yaptığı sarmaların kıymetini bilmez, ağzıma sürmezdim.. Tıpkı patlıcan gibi yirmili yaşlarda farkına vardım onun da.. Geç oldu ama iyi oldu.. Ben çok beğenilen kalem gibi ince sarılmış sarmayı sevmiyorum.. Çünkü öyle olunca sırf yaprak yiyormuş gibi oluyor.. Lezzetli içinin de tadına varabilmek için etli yaprak gibi kalınca sarıyorum; bana göre daha hoş oluyor..



Malzemeler:
Yarım kilo salamura yaprak (ince olsun dikkat edin alırken; Tokat'ın yaprakları çok makbul ama İzmir'inkiler daha güzel bence)
4 adet soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı ince doğranmış maydanoz
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı karabiber
2 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

1 çay bardağı zeytinyağında rondoda çektiğiniz ya da ince rendelediğiniz soğanları 2-3 dakika kavurun, fıstıkları ekleyin soğanlarla birlikte 5 dakika daha kavurun.. Yıkadığınız pirinçleri de ekleyerek kavurmaya devam edin.. Fıstıklar hafif sararınca kalan malzemeyi ekleyip 2 çay bardağı su ilavesiyle kısık ateşte pişirerek az pişmiş, taneleri sert bir pilav elde edin ve soğumaya bırakın..

Derin bir tencereyi yarısına kadar su ile doldurup kaynatın.. Salamura yaprakları bu suya atın 5 dakika kadar haşlayın.. Haşlanırken yaprakları bir kez ters-yüz edin.. Yaprakları sudan alın ve bir süzgece aktarın.. Tenceredeki suyu dökün ve yeniden yarısına kadar su ile doldurup kaynatın.. Yaprakları bir kez de bu suda 5 dakika kadar bekletin.. Böylece hem orta derecede yumuşayacaklar, hem de üzerlerindeki tuz gidecektir.. Haşlanan yaprakları süzgece alın ve sularını hafifçe bastırarak süzdürün..

Yaprakların saplarını koparın.. Her yaprağın tüylü iç kısmına bir tatlı kaşığı kadar iç koyup, fazla sıkmadan sarın.. Tencerenin dibine yapraklardan kopardığınız sapları döşeyin (bu şekilde dibi tutmadan pişecektir) ve sardığınız yaprakları tencereye dizin.. Sarma işlemi bittikten sonra üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım limon suyu ve 2 su bardağı ılık su dökün.. Sarmaların üzerine pişerken dağılmamaları için tercihen cam bir tabak kapatın ve yarım saat kısık ateşte pişirin.. Servisten bir gece önce pişirir ve tenceresinde kapağı kapalı vaziyette soğuk bir yerde ertesi güne kadar bekletirseniz sarmalar kendini çeker ve daha lezzetli olur.. Servis tabağına alın ve limon dilimleri ile süsleyerek sofraya getirin..

Hiç yorum yok: